Hlavní obsah

Sněmovna změnila pravidla školní docházky. „Rozvrátíte rodiny,“ varuje poslankyně

Foto: Pixabay

Dálková výuka se stane součástí povinné školní docházky.

Reklama

aktualizováno •

Formu výuky na dálku novela školského zákona nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

Článek

Děti se budou muset povinně účastnit distanční výuky. Novelu školského zákona, která výuku na dálku zavádí, dnes ve zrychleném režimu schválila Sněmovna. Musí ji posoudit ještě Senát a podepsat prezident. Součástí povinné docházky se stává distanční výuka nastálo ne jen po dobu pandemie koronaviru, ale i v případě dalších výjimečných událostí. Formu výuky na dálku nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka.

Řada nejen opozičních poslanců ovšem vládu kritizovala, že říká jen „A“ a chybí „B“. Tedy prováděcí vyhlášky a jasné manuály, jak mají školy pomoci znevýhodněným žákům, kteří například nemají techniku. Zároveň vláda zatím ani nezačala vážně jednat o ošetřovném pro rodiče dětí, které případně zůstanou na podzim v karanténě nebo jejichž škola bude zavřena kvůli nákaze.

Zákon o povinné účasti žáků na dálkové výuce je podle opozice šitý příliš horkou jehlou. „Je to zákon, který nemůže fungovat, když nebude zajištěno ošetřovné pro všechny pracující rodiče. Nemají na něj nárok lidé pracující na dohodu nebo živnostníci,“ uvedla těsně před přestávkou pirátská poslankyně Olga Richterová.

„Je to zákon, který umožní, aby OSPODy chodily do rodin a zahajovaly řízení o odebírání dětí,“ varovala dále. A to proto, že rodiče nebudou schopni zajistit pro děti dostatečné vybavení nebo s ním nebudou moci být v karanténě doma.

Novela je reakcí na epidemii covid-19, kvůli níž byly školy uzavřeny od poloviny března, některé až do června. Povinná výuka na dálku se má týkat krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení Ministerstva zdravotnictví či krajské hygienické stanice. Nebude se vztahovat pouze na epidemii koronaviru, ale na různé krizové situace, které by mohly nastat.

Školy musí podle zákona zakotvit podmínky distanční výuky do školních řádů. Upravit v nich mají podle ministerstva i způsoby hodnocení nebo omlouvání z výuky, pokud se jí žák například z důvodu nemoci nemůže zúčastnit.

Reklama

Doporučované