Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu lesního zákona, má umožnit pružnější zásah proti kůrovci

Foto: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku.

Reklama

Vlastníci lesů budou moci na základě mimořádných opatření odložit protikůrovcová opatření v lokalitách, kde by již kvůli kalamitě nebyla efektivní. Novelu lesního zákona schválila v prvním čtení Sněmovna.

Článek

Těžba by se podle novely mohla v případě kůrovcové kalamity soustředit do míst, která ještě jde zachránit. Nemusely by se tak těžit suché stromy, ze kterých již hmyz vylétl. Výjimky by mohly být pro zalesňování holin kvůli nedostatku sazenic.

O nezbytných opatřeních by mohlo ministerstvo rozhodnout v případě kalamit v lesích na území nejméně dvou krajů. Případné odvolání proti rozhodnutí ministerstva by nemělo podle novely odkladný účinek. Chemická opatření by byla podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) prováděna na skládkách vytěženého dřeva, nikoli v lesích.

Novelu schválila Sněmovna už v prvním kole projednávání. Pokud by ji Senát stihl podobně projednat ještě tento měsíc a následně posoudit prezident, mohla by platit v dubnu, kdy se dá očekávat zvýšený výskyt lýkožrouta smrkového. Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví.

Piráti odmítli novelu podpořit kvůli nekonkrétnosti opatření a obavám z jejich důsledků. Suché lesy zvyšují nebezpečí nekontrolovaných požárů, prodloužení lhůty na zalesňování ze dvou na pět let pak riziko eroze půdy, uvedl poslanec Pirátů Radek Holomčík. Někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) namítl, že novela umožní nutné operativnější možnosti zásahů v lesích. Sněmovna si na jeho návrh vyžádala do konce dubna přehled kroků, které příslušná ministerstva v boji s kůrovcem přijala a které plánují.

Vinu za kalamitu nese podle Holomčíka vedení podniku Lesy České republiky jeho neuváženým hospodařením, proto mu nyní chybí peníze na protikůrovcová opatření. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bylo v uplynulých letech z Lesů ČR převedeno do státního rozpočtu 30 miliard korun pod heslem: „Co můžeš prožrati dnes, nenechávej na zítřek.“

Na zásahy v lesích poškozených kůrovcem a jejich obnovu letos půjde 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku. Ministerstvo zemědělství by také chtělo nahradit vlastníkům lesům ztráty na tržbách kvůli nízké ceně dříví na přesyceném trhu. Sněmovní petiční výbor v únoru vyzval vládu, aby letos uvolnila na pomoc vlastníkům lesů kvůli kůrovcové kalamitě nejméně tři miliardy korun. Signatáři tzv. Lesnické výzvy, která sdružuje vlastníky a správce 75 procent plochy českých lesů i dřevozpracovatele, by prý letos potřebovali pro boj s kůrovcem kolem sedmi až osmi miliard korun.

Další dlouhodobější opatření pro boj s kůrovcem má za cíl také vládní novela lesního zákona, jejíž návrh kabinet schválil už začátkem února. Sněmovna by ji měla projednat v prvním čtení na současné schůzi.

Reklama

Související témata:

Doporučované