Hlavní obsah

Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května

Pro návrh hlasovali poslanci ANO, ČSSD a KSČM.

Reklama

Menšinová vláda ANO a ČSSD neměla pro prodloužení nouzového stavu dopředu vyjednanou podporu. Komunisté vládu podpořili, ovšem s prodloužením pouze do 17. května.

Článek

Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 17. května. Vláda přitom navrhovala prodloužení do 25. května. Premiér Andrej Babiš (ANO) poslancům řekl, že je nutné bránit šíření viru a prodloužení nouzového stavu zajistí trvání preventivních opatření, třeba omezení obchodu či služeb.

Menšinová vláda ANO a ČSSD neměla dopředu vyjednanou podporu. Podle ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který již dříve prosazoval delší trvání nouzového stavu, doporučili prodloužení vládě odborníci. „Mně nedává smysl podporovat prodloužení nouzového stavu po dobu kratší, samozřejmě kromě důvodů, které jsou politické,“ prohlásil.

Babiš připomněl, že původně o prodloužení žádat nechtěl. Změnil to podle něj rozsudek pražského městského soudu. Podle verdiktu nemůže zásadní restrikce v době nouzového stavu vydávat Ministerstvo zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ale kabinet podle krizového zákona. Po 25. květnu už budou podle premiéra postačovat mírnější opatření vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Opoziční ODS a SPD chtěly nouzový stav prodloužit jen do 7. května, tedy o týden. Vládní žádost byla podle předsedy ODS Petra Fialy zdůvodněna obecně a neobsahuje konkrétní opatření ani analýzy, o které se vláda opírá. Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho strana podporuje kroky vlády k ochraně zdraví a životů lidí, ale kabinet také musí chránit i svobody a majetek obyvatel, což restrikce poškozují.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) žádalo prodloužení stavu do 10. května. „Myslíme si, že to vládě dává dostatek času na to, aby připravila skutečně nosné argumenty pro to, zda je v České republice ještě skutečně nutné nouzový stav o další týdny prodlužovat,“ řekl médiím předseda STAN Vít Rakušan.

Piráti požadovali od vlády splnění několika podmínek, a to složit účty za období nouzového stavu, zveřejnit podklady pro vládní opatření, odůvodňovat rozhodnutí v souladu se zákonem a představit schéma kompenzací pro lidi postižené koronavirovou krizí.

TOP 09 avizovala, že s prodloužením nouzového stavu do 25. května nesouhlasí, ale je připravena v případě nutnosti termín posunout.

Komunisté se přiklonili k prodloužení nouzového stavu o 17 dnů, už odpoledne to na tiskové konferenci ve Sněmovně oznámil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a v závěrečném hlasování komunisté tuto variantu podpořili.

Reklama

Související témata:

Doporučované