Hlavní obsah

Sněmovní výbory mění návrhy zákonů, stoupá počet lidí s Alzheimerem, patové volby v Izraeli

Polední zprávy televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:41 – Sněmovní výbory mění návrhy zákonů

Vyšší zdanění cigaret i alkoholu – to je jeden ze sporných návrhů vlády z novely o spotřebních daních. Zdůvodňuje to škodlivostí. Opozici ale změnu kritizuje s tím, že se Babišův kabinet snaží jen vybrat víc peněz do státního rozpočtu. Poslanci rozpočtového výboru navrhují i další změny.

03:49 – Česko se zlepšilo v kvalitě života

Čechům se žije zase o něco lépe. Alespoň to vyplývá z průzkumu společnosti Deloitte. Ten přisuzuje Česku 24. pozici v konkurenci dalších 148 států. Loni na tom bylo o dvě příčky hůř. Zlepšila se ekonomická situace v zemi, naopak horší je kvalita ovzduší nebo přístup k informacím. Už tradičně se v čele hodnocení kvality života drží Norsko a Dánsko.

04:09 – Hurikán Humberto zesílil na třetí stupeň

Hurikán Humberto v úterý zesílil na třetí stupeň z pěti a doprovází ho vítr o rychlosti až 185 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů se teď blíží k souostroví Bermud, které by mohl okrajově zasáhnout. Tamní ministr pro bezpečnost už upozornil, že se v poledne tamního času uzavřou školy, vládní budovy a nebudou plout trajekty.

04:30 – Rúhání o útoku v Saúdské Arábii

Útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl varování k ukončení války v Jemenu. Řekl to íránský prezident Hasan Rúhání na jednání vlády v Teheránu. Po sobotních útocích na dvě ropná zařízení na východě Saúdské Arábie se napětí v Perském zálivu vyostřuje. Spojené státy viní Írán. Ten svou odpovědnost odmítá. K činu se přihlásili jemenští šíitští povstalci, kteří pohrozili i dalšími útoky. Írán naopak ukazuje prstem na přední politiky Spojených států, včetně ministra zahraničí Mikea Pompea.

05:08 – Rebelion Extincion blokovali Prahu

Zablokování dopravy v ranní špičce. Důvod? Upozorňování na klimatické změny. Organizace Rebelion Extincion tak v Praze na sedm minut zastavila provoz na ulici Vyskočilova vedoucí k magistrále.

06:26 – Počet nemocných Alzheimerem stoupá

Pacientů s Alzheimerem přibývá. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna hlásí v posledních pěti letech nárůst o 38 %. Náklady na jejich léčbu přitom vzrostly pojišťovně o 70 procent, další část jejich léčby pak hradí samotné rodiny. Celkem v Česku touto nemocí trpí asi 150 tisíc lidí. Do roku 2036 by jich ale měl být až dvojnásobek.

10:26 – Izrael zažívá politické déjà vu

Po sečtení 97 % hlasů z opakovaných předčasných parlamentních voleb to vypadá opět na pat. Průzkumy přisuzují pravicové straně Likud dosavadního premiéra Benjemina Netanjahua i koalici Modrá a bílá Bennyho Gance po 32 křeslech ve 120 členném Knesetu. Znovu se tak dají čekat složitá povolební vyjednávání o koalici. Pokud zkrachují, hrozily by zemi už třetí předčasné volby v tomto roce.

12:15 – Člověk v tísni pomáhá v Kongu

Už deset let působí humanitární organizace Člověk v tísni v Demokratické republice Kongo. Ve středoafrické zemi, kterou sužují ozbrojené konflikty, potřebuje pomoc skoro 13 miliónů lidí, vůbec nejvíc děti. Organizace tak v nejvíce postižených oblastech pomáhá zajistit potraviny a taky učí farmáře i rodiny, jak si mají vypěstovat plodiny nutné pro obživu sami.

17:46 – New York zakázal e-cigarety s příchutí

Stát New York s okamžitou platností zakázal prodej elektronických cigaret s příchutí. Zdravotní rada schválila v úterý opatření, které navrhl guvernér Cuomo. Prodejci mají dva měsíce na to, aby zakázané tabákové výrobky stáhli z prodeje.

18:59 – Petříček: Stěhování Koněvovy sochy neporuší smlouvy s Ruskem

Přesunem kontroverzní sochy sovětského maršála Koněva neporušíme česko-ruskou smlouvu o přátelských vztazích – pokud bude umístěna na důstojné místo. Tak se k přesunu sporného pomníku vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček. Dále uvedl, že zatím nezaznamenal žádné odvetné kroky ze strany Ruska. To jimi pohrozilo kvůli rozhodnutí Prahy 6 o přesunu sochy. Zastupitelé městské části totiž minulý týden rozhodli o nahrazení sochy novým památníkem osvobození metropole za druhé světové války.

19:29 – Slavia remizovala v Miláně

Fotbalová Slavia veze z Milána první bod v letošním ročníku Ligy mistrů. Na slavném stadionu San Siro sahala proti Interu Milán dokonce po vítězství. Nakonec si z Itálie odváží bod za remízu jedna jedna.

22:30 – Šéfreportér Jiří Hošek hodnotí zápas Slavie

Reklama

Doporučované