Hlavní obsah

Sníh zasypal Skotsko, kvůli počasí zemřeli v Evropě už 4 lidé

Sníh zasypal Skotsko, trápí i Českou republiku. Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Řidiči ve Skotsku museli dávat extrémní pozor kvůli přívalům sněhu, které zasypaly velkou část země. Mnoho silnic se tak stalo téměř neprůjezdných. Úřady doporučují motoristům, aby využívali svá vozidla jen v případě krajní nouze.

Článek

V některých částech Británie byl zaznamenán vítr o rychlosti až 110 km/h. Tisíce domácností zůstaly bez elektřiny. Vítr také poškodil některá elektrická vedení, na která popadaly stromy.

V částech Skotska a Severního Irska jsou kvůli špatnému počasí zavřené školy a nejezdí veřejná doprava. Během středy místy napadlo až 35 centimetrů sněhu. Mnoho lidí uvízlo na dálnici M74 a museli jim pomoci záchranáři. Provoz dálnice byl obnoven až v průběhu středečního odpoledne.

Bouře si v Evropě vyžádala nejméně čtyři mrtvé. Oběti hlásí Nizozemsko, Belgie a Itálie. Letiště v Amsterodamu před polednem kvůli vichřici zrušilo veškeré lety. Vítr také narušil provoz na některých nizozemských dálnicích. V Německu se na některých místech zastavila železniční doprava. Problémy hlásí také Rumunsko a Belgie.

Orkán v Nizozemsku dosáhl v poryvech rychlosti až 140 km/h. Omezení se projevilo i na spojení s Českou republikou. Pražské letiště eviduje tři zrušené spoje.

Sníh trápí i Česko

Také v Čechách meteorologové varovali před sněhem. Ten hrozí především v severovýchodní části země. Ve vyšších polohách se také mohou vyskytovat sněhové jazyky nebo závěje. V celé zemi od dnešního večera do pátečního rána hrozí náledí.

Sněžení bude postupně v polohách pod 600 metrů nad mořem přecházet do deště se sněhem nebo do deště.

Během středy byl v západních Čechách a v severní polovině země velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h a na horách až 125 km/h. V noci na pátek bude vítr slábnout.

Poryvy větru mohou také výrazně ztížit řízení auta. Na horách by lidé měli omezit vycházení a nevydávat se vůbec na hřebeny. V některých místech také hrozí vznik kalamitní situace na silnicích. Je proto nutné sledovat dopravní zpravodajství a mít zimní výbavu. Meteorologové očekávají možné komplikace se zásobováním, zdravotnickými službami nebo dodávkami elektrického proudu.

Reklama

Doporučované