Hlavní obsah

Snížení daně na potraviny? To nepřipustím, oznámila Schillerová

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Uspořené desítky miliard by podle ministryně zůstaly ve zvýšených maržích obchodních řetězců a ceny potravin by se nesnížily.

Článek

Už více než týden probíhá debata nad snížením DPH na potraviny, kdy Svaz obchodu a cestovního ruchu chce navrhnout po vzoru Německa snížit daň z patnácti procent na deset a s tímto návrhem souhlasí i opozice.

Proti je ale ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která tvrdí, že pokud by se daň snížila, na cenu by to nemělo žádný vliv a marže by zůstaly obchodním řetězcům.

„Komu by desítky miliard zůstaly? Zůstaly by řetězcům a to je něco, co já nedopustím. Jakou máte záruku, že ty řetězce se o to podělí,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce ministryně financí. Podle ní mají obchodní řetězce v České republice nehorázné marže.

„Pokud někdo na koronakrizi vydělal, tak to byly řetězce s potravinami. Ty na tom vydělaly bezprecedentně a už je čas, aby se s lidmi podělily a marže snížily. Jenom tento jejich krok může snížit v Česku cenu potravin,“ vysvětlila Schillerová.

V Německu si navíc obchodní řetězce nedovolí to, co v Česku, s čímž souhlasí i ekonomka Ilona Švihlíková.

„Obávám se, že tento vládní krok by po vzoru Německa nic nevyřešil. Ceny by se nesnížily a konečný spotřebitel by tak žádnou změnu nepocítil a peníze by šly do marží,“ uvedla v pořadu Švihlíková.

„Přesně tak, nemáme jistotu, že by se tento krok projevil v cenách pro spotřebitele, tak to nemá smysl,“ doplnila ministryně. Podle ní nejsou moc jiné varianty, jak jinak snížení cen potravin zajistit a regulovat cenu rovněž nehodlá.

Řada opozičních stran je pro, aby se daň na potraviny snížila. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček například tvrdí, že pro nastartování spotřeby je snížení daně na potraviny klíčové.

„V Rakousku a Německu už schvalují výrazné snížení DPH, aby nastartovali spotřebu. Místo složitých výdajových programů potřebujeme nechat peníze u lidí a firem, aby s nimi mohli sami nakládat,“ řekl Skopeček. Pro je i TOP 09.

„TOP 09 prosazuje úplné zrušení patnáctiprocentní sazby DPH a přesunutí všech položek do desetiprocentní, tedy samozřejmě i včetně potravin. A to natrvalo, nikoli jen dočasně,“ poznamenala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Návrh hodlá podpořit i Agrární komora. Podle Prouzy je daň v Česku čtvrtá nebo pátá nejvyšší v Evropě a reakce snížení daní je napříč Evropou reakcí na koronavirovou krizi.

Návrh bude mít i podporu KDU-ČSL. „V době rekordního růstu inflace je toto jeden z mála nástrojů, jak pomoci lidem snížit náklady na život, především středně a nízkopříjmovým skupinám lidí, především seniorům a rodinám s dětmi,“ řekl ČTK lidovecký předseda Marian Jurečka.

V Německu dojde ke snížení daně z přidané hodnoty z 19 na 16 procent, respektive ze sedmi na pět procent u snížené sazby DPH. Týkat se to bude období od 1. července do konce letošního roku. Německé ministerstvo financí předpokládá, že daňové příjmy se kvůli tomu sníží o 20 miliard eur.

Reklama

Doporučované