Hlavní obsah

Socha od Kintery bude v Litomyšli až od konce léta, na odlití není dost hliníku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Velká socha od Krištofa Kintery bude v Litomyšli nejspíš až od konce léta. Slavnostní vernisáž pořadatelé zrušili, protože dílo ještě není hotové. Na jeho odlití není kvůli nedostatku stavebního materiálu dost hliníku.

Článek

Umělec 7,5metrové dílo nazval Praying Wood (Klacek se modlí). „Dostali jsme se do covidové pasti. Socha je veliká, je na ni potřeba hrozně moc hliníku. Nejsme stavaři, jsme v dodávce v pořadí. Socha se odlévá na Slovensku, je to takové zbržděné. Myslíme si, že socha bude hotová na konci léta. Socha bude trvalou instalací, místo vybíráme,“ řekl ředitel nadačního fondu Bohemian Heritage Fund Jakub Skřejpek.

Vernisáž měla být součástí Smetanovy výtvarné Litomyšle. Podle ředitele fondu bude ve městě dost zajímavých akcí, se kterými lze odhalení sochy spojit. Myšlenka oslovit přední české umělce, aby vytvořili nový objekt na míru Litomyšli, je z roku 2019. Pořadatelé jako prvního vybrali Kinteru. Socha začala vznikat v jeho ateliéru loni v únoru. O měsíc později putovala část díla do slévárny v Galantě na Slovensku. Bohužel nastala pandemie koronaviru a práce se zdržely.

„Původní Krištofova úvaha byla, že vytvoří environmentální apel, v čase se to proměnilo na památník toho, čím jsme v době pandemie prošli,“ řekl ředitel fondu.

Předlohu vytvořil Kintera ze dřeva, slévárna ji odlije z hliníku. „Socha podobně vypadá jako stromovousové z Pána prstenů, jako když klečí strom, má dvě větve, s nimi se modlí. Krištof sochu vyrobil ze dřeva, teď se to odlévá do silikonu a pak odlije z hliníku a pak bude ještě postříbřená. Je impozantní, ale zároveň vjemově subtilní. Je propracovaná v detailu, jsou tam třeba cestičky červotočů,“ řekl Skřejpek.

Reklama

Doporučované