Hlavní obsah

Sochař Karous: Města neumí pracovat s veřejným prostorem, strašlivě zaostáváme za západní Evropou

Rozhovor na téma „umění ve veřejném prostoru“ se sochařem Pavlem Karousem ze Stream.cz.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Umění ve veřejném prostoru. Věc, která může zvelebit každé město a ozvláštnit okolí každého z nás. Jak je na tom v České republice?

Článek

Umění je široký pojem. Zahrnuje celou škálu autorských vyjádření. Od kreseb a maleb různými technikami na rozličné plochy přes sochy a skulptury až po předměty, které byste na první pohled uměním nenazvali. I přesto však na veřejnosti na umělecká díla narazíte jen zřídka. Sochař Pavel Karous proto nabízí vysvětlení: „Bohužel jsme si v roce 1991 zrušili veškerý systém na podporu současného výtvarného umění ve veřejném prostoru, včetně systému výběru, ale také způsobu financování děl. Oproti západní Evropě strašlivě zaostáváme,“ hodnotí Karous tuzemskou situaci. Nakonec vždy záleží na jednotlivých městech a obcích a jejích zastupitelích, jak jsou umění nakloněni.

Pokud vás umění ve veřejném prostoru zajímá, zamiřte na Stream.cz, kde se Pavel Karous v pořadu Vetřelci a plameňáci tomuto tématu věnuje. Zabývá se v něm bizarními i nadprůměrnými uměleckými díly právě ve veřejném prostoru.

Rozhovor v úvodním videu je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7:00 na Televizi Seznam. Tento návod poradí, jak ji naladit.

Reklama

Související témata:

Doporučované