Hlavní obsah

Sochu maršála Koněva někdo polil růžovou barvou a doplnil nápisy 1956 a 1968

Foto: Filip Horký

Sochu maršála Koněva někdo opět polil růžovou barvou.

Reklama

Pomník maršála Koněva v Praze 6 v noci na dnešek kdosi opět polil růžovou barvou a doplnil daty 1968 a 1956.

Článek

Je to již poněkolikáté během posledních let.

Socha sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, jenž stál v čele Rudé armády, která dorazila v květnu 1945 do Prahy, se nachází na náměstí Interbrigády v Bubenči od roku 1980. Po listopadu 1989 se kolem ní začaly vést diskuse. Zvláště kvůli negativní roli, kterou Koněv sehrál při krvavém potlačení maďarského povstání v roce 1956.

Praha 6 uvažovala, že by sochu přemístila někam jinam, nakonec se přiklonila k umístění vysvětlující cedule. Nicméně doteď se tak nestalo. Rozhodnutí vzbudilo velkou nevoli u ruské strany.

„Maršál Koněv už je zase růžový. Za radnici konstatuji, že ho zase vyčistíme a dáme k němu během letošního června tři bronzové desky s českým, ruským a anglickým textem, jak to bylo doopravdy, aby to na něj stále dokola nesprejovali,“ uvedl na Facebooku místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové vše nasvědčuje tomu, že neznámý pachatel sochu polil barvou v době od pondělních 19:00 do dnešních 04:00. „Momentálně policisté vyhodnocují dostupné kamerové záznamy z nejbližšího okolí,“ uvedla mluvčí. „S největší pravděpodobností se bude jednat o přečin poškození cizí věci,“ doplnila Zoulová.

Reklama

Doporučované