Hlavní obsah
Online

Oficiální výsledky: Pro vládu s Babišem hlasovalo 58,5 procenta účastníků referenda ČSSD

Předseda ČSSD Jan Hamáček o účasti sociálních demokratů v menšinové vládě.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Výsledky hlasování oficiálně zveřejnil předseda ČSSD Jan Hamáček na facebookovém profilu strany. Vstup ČSSD do vlády byl schválen, komunisté stupňují podmínky podpory menšinového kabinetu.

Článek

Důležitý den pro odpověď na otázku, zda může mít Česká republika po několika měsících od podzimních sněmovních voleb konečně plnohodnotnou vládu s důvěrou.

Andrej Babiš dostal už minulý týden v pořadí druhé pověření od prezidenta Miloše Zemana, v pátek odpoledne se oficiálně dozvěděl, zda s ním do vlády mohou jít sociální demokraté. I když by měly být výsledky tajné, podle informací v médiích bylo již dopoledne téměř jisté, že navzdory nemalému počtu i vlivu odpůrců ČSSD na vládu kývne.

Protože však sociální demokraté ve volbách utrpěli drtivou porážku a mohou Babišových 78 poslanců při hlasování o důvěře podpořit jen 15 hlasy, bude pro pověřeného premiéra neméně důležité vyjednat cenu za podporu od komunistů.

Ti doručili do poslaneckého klubu hnutí ANO sedm bodů, za jakých podmínek by Babiše podpořili, a v pátek ráno se bude výkonný výbor ještě o podmínkách radit.

Konečné rozhodnutí, zda a jakým způsobem KSČM podpoří vládu Andreje Babiše, by pak mělo padnout na ústředním výboru strany, který se sejde 30. června.

  • Z role komunistů nejsem nadšen, řekl Hamáček

    „Nejsem nadšený z toho, že jedinou alternativou, která je k dispozici, je menšinová vláda za podpory KSČM. Druhá alternativa by byla ještě horší - vláda by byla závislá ještě na SPD. Nechtěli jsme připustit, aby měla tato strana vliv na vládu,” řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

    Šéf sociálních demokratů dodal, že například ze spojeneckých závazků nehodlá ustupovat.

  • Foldyna: Nesmíme opakovat chyby

    „Budu dělat všechno pro to, aby se neopakovaly chyby sociální demokracie z minulé koalice,” uvedl místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Připomněl, že on je politikem z Ústeckého kraje, tedy regionu, jehož členové hlasovali v referendu proti.

  • Musí skončit doba, kdy se ČSSD věnovala sama sobě

    „Musíme bojovat se skutečným nepřítelem,” oznámil po zveřejnění výsledků referenda předseda ČSSD Jan Hamáček. A kdo jsou nepřátelé? Podle předsedy to jsou rozdíly v kvalitě života v jednotlivých krajích anebo skutečnost, že mnoho obyvatel má pocit, že se jich ekonomické úspěchy země netýkají.

    Zároveň předseda uvedl, že musí skončit doba, kdy řešila ČSSD hlavně vnitřní problémy.

  • Fiala: Polokomunistická vláda pro nás bude soupeřem

    Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru uvedl, že pro něj výsledek referenda není překvapením. Vznikající vládu označil za polokomunistickou.

  • Co bude dál?

    Zítra, tedy v sobotu, se má sejít Jan Hamáček s Andrejem Babišem. V neděli na druhou hodinu je premiér Andrej Babiš objednán do Lán k prezidentu Miloši Zemanovi. S sebou už by mohl vzít i seznam ministrů, včetně pěti nominantů za ČSSD.

    Důležití pro vznik vlády jsou i komunisté - ti mají do 30. června oznámit, zda vznik menšinové vlády umožní.

    Samotné hlasování o důvěře vlády by potom v Poslanecké sněmovně mělo proběhnout 11. července.

  • Babiš: Budu všem ministrům měřit stejným metrem

    „Pokud vláda dostane důvěru, tak může být úspěšná. Budu měřit každému ministrovi stejným metrem a budu bojovat za to, aby vláda prosadila svůj program,” řekl v reakci na výsledek referenda premiér Andrej Babiš.

    Zároveň Babiš dodal, že doufá, že kandidáti na ministry se s ním setkají dřív, než budou něco komunikovat do médií. Jména „svých” ministrů za ANO hodlá Babiš zveřejnit v neděli.

    Komentovat sporného ministerského kandidáta Miroslava Pocheho Babiš nechtěl. Zároveň nekomentoval ani žádná jiná jména potenciálních ministrů.

  • Hlasovalo přes 64 procent členů sociální demokracie

    V referendu, které trvalo do včerejška, celkem hlasovalo 11 404 členů sociální demokracie, což je přes 64 procent členské základny.

    Foto: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy
  • Poche: Nic nebrání tomu, abych se ministrem stal

    Europoslanec Miroslav Poche, jehož sociální demokraté nominovali na post ministra zahraničí, je přesvědčen, že se členem vlády stane. Řekl to v rozhovoru pro Televizi Seznam těsně před tím, než oficiální výsledky vnitrostranického referenda potvrdily účast ČSSD ve vládě s Andrejem Babišem.

    "Já si myslím, že se stanu ministrem zahraničí," řekl Poche, proti jehož jmenování se opakovaně vyslovil prezident a také komunisté, kteří by měli vládě pomoci ke získání důvěry ve sněmovně.

    "Neznám žádné argumenty pana prezidenta, proč by mě neměl jmenovat," uvedl Poche s tím, že by určitě stál o schůzku s hlavou státu. Koneckonců prý očekává, že se tato schůzka uskuteční, až prezident dostane od pověřeného premiéra Babiše jména všech ministrů, kteří by měli v kabinetu usednout.

    Poche si prý nyní nedovede představit situaci, která by předcházela tomu, aby ČSSD nominovala někoho jiného. "

  • Proti vstupu do vlády bylo pět krajů

    Většina krajů se v referendu vyslovila pro vstup do vlády. Přes sedmdesát procent členů ČSSD hlasovalo pro vládu v Praze, Středočeském kraji a na Vysočině.

    Proti byli naopak členové ČSSD v Jihomoravském, Plzeňském, Ústeckém, Karlovarském a Královéhradeckém kraji. 

  • Je to oficiální: Sociální demokraté půjdou do vlády s ANO

    Foto: Barbora Kalátová

    Vnitrostranické referendum dopadlo ve prospěch vstupu do vlády Andreje Babiše. Pro tuto variantu hlasovalo 58,53 procenta sociálních demokratů. Na facebookovém profilu to oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček.

  • Grémium už skončilo

    Zasedání grémia v Lidovém domě skončilo. Do několika minut by měl být zveřejněn výsledek vnitrostranického referenda.

  • ČSSD oznámí výsledek referenda nejprve na Facebooku

    Každou chvílí by měl být znám výsledek vnitrostranického referenda sociálních demokratů. Úplně poprvé by ho měl předseda Jan Hamáček sdělit spolustraníkům a veřejnosti v přenosu na facebookové stránce strany.

  • Místopředseda ČSSD Onderka: Výsledek referenda budeme respektovat

    Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

    Cestou na grémium řekl v Lidovém domě místopředseda ČSSD Roman Onderka novinářům, že on i další poslanci budou při hlasování ohledně vlády zvedat ruce tak, jak v referendu určí straníci. Odmítl spekulovat o výsledku s tím, že přesné číslo nezná.

  • Šéf ČSSD: Bez nás by nebylo zrušení karenční doby

    Video: Kalátová, Seznam Zprávy

    Na otázku, jaký bod by nebyl v programovém prohlášení vlády bez sociálních demokratů, předseda Hamáček zmínil zrušení karenční doby. Tedy neproplácení prvních dní nemocenské. „Zrušení karenční doby je naše vlajková loď - bez nás by v programovém prohlášení nebylo. Lidé by neměli být trestání za to, že onemocní,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.cz předseda ČSSD Hamáček.

  • Hamáček: Pokud půjdeme do vlády, tak Poche bude na seznamu ministrů

    Předseda sociálních demokratů nechtěl prozradit výsledky vnitrostranického referenda (to oznámí ČSSD oficiálně až okolo čtvrté hodiny odpoledne). Zároveň ale Hamáček uvedl, že pokud půjde ČSSD do vlády, ponese premiér Andrej Babiš na Hrad seznam pěti sociálnědemokratických ministrů včetně Miroslava Pocheho. Tedy europoslance, s jehož jmenováním ministrem má problém prezident Miloš Zeman.

  • Bez nás by vláda ANO neměla úplný program, říká Konečná

    Místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná zopakovala, že komunisté trvají na sedmi prioritách. Doufá, že je vláda do programového prohlášení zanese. „Část z nich už má ANO ve svém programu, ale bez nás by tam nebyly,“ řekla Konečná a zmínila například valorizaci důchodů.

    Sedm programových priorit komunistů:

    - trvalý růst minimální mzdy

    - valorizace důchodů

    - ochrana přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou

    - zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou

    - zdanění církevních restitucí

    - zabránění dalšímu růstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů

    - zdravotní péče bez zvyšování spoluúčasti pacientů

  • Filip: Podpoříme vládu, když slíbí, že dostatečně brzy předloží naše priority Sněmovně

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

    „Budeme požadovat, aby vláda předložila Sněmovně všechny naše programové podmínky minimálně šest měsíců před koncem volebního období. Tak, aby stihly projít legislativním procesem,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

    Pokud by k tomu nedošlo, následovalo by dohadovací řízení a smlouva se vypoví. Posléze se může vyvolat hlasování o nedůvěře vlády.

  • KSČM „je ochotna zvážit toleranci menšinové koaliční vlády“, když...

    KSČM vydala prohlášení, že vládu podpoří (konkrétně tedy „je ochotna zvážit toleranci“), pokud bude v jejím programovém prohlášení sedm požadavků KSČM. Kromě nich chce záruky, že bude vláda usilovat o přijetí zákona o celostátním referendu a že Česko nebude zvyšovat počet vojáků na misích bez mandátu Rady bezpečnosti OSN.

  • Grospič: Máme sedm podmínek, na postech v orgánech státních firem netrváme

    Místopředseda komunistů Stanislav Grospič zopakoval, že komunisté mají celkem sedm programových podmínek, za kterých jsou ochotni podpořit vládu. nyní o nich jedná výkonný výbor strany. Mezi podmínky podle něj nepatří přidělení postů v orgánech státních firem, o kterém se v posledních dnech mluvilo.

    „My jsme pouze řekli, že bychom chtěli, aby obsazování správních a dozorčích rad podléhalo odpovědnosti politických stran, které jsou zastoupené v Poslanecké sněmovně, aby nebyly předmětem politických trafik. A abychom dostali záruku, že státní majetek nebude dál privatizován,“ řekl Grospič.

    Podmínkami komunistů pro podporu vlády jsou naopak podle něj trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů nebo zdanění církevních restitucí.

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Ve středních Čechách bylo jasno

    Ačkoli v řadě krajů má mezi členy ČSSD účast v Babišově vládě silné odpůrce, sociální demokraté ve středních Čechách hlasovali jednoznačně. Podle informací Seznamu je středočeské skóre jasně pro vládu: 76 procent hlasů pro, 22 hlasů proti.

Reklama

Hlavní zprávy