Hlavní obsah
Online

ČSSD si zvolila další nové šéfy. Nenechali jsme se koupit za pár stříbrňáků od Babiše, řekl Zimola

Rozhovor s novým místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V Hradci Králové se koná sjezd ČSSD, reportéři Seznamu jsou na místě.

Článek

Původně měl sjezd ČSSD odsouhlasit stranické referendum o vstupu do vlády Andreje Babiše, ale po krachu jednání v tomto týdnu je všechno jinak.

Do Hradce se sjeli delegáti sjezdu strany, která ve volbách utrpěla drtivou porážku a navíc neuspěla v námluvách s Andrejem Babišem. Její nové vedení, šéf Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola, mluví o tom, že strana míří do opozice. Na sjezdu byli už zvoleni další členové nového vedení strany.

  • Exprimátor Brna Onderka do vedení ČSSD

    Čtvrtým místopředsedou strany zvolil dnešní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové také poslance Romana Onderku. Pátého řadového místopředsedu sjezd zvolit nedokázal, takže ho nakonec vybere širší vedení strany.

  • Stupnice „antibabišismu”

    Jeden z delegátů sjezdu ČSSD právě vyzval všechny v sále, aby zatleskali předsedovi Janu Hamáčkovi za to, že ukončil jednání s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem o vstupu do vlády. Ze sálu se ozval pouze vlažný potlesk několika delegátů.

  • Místopředsedkyně Fialová: ČSSD se potápí, na parníku se tancuje

    ČSSD se podle dnes zvolené řadové místopředsedkyně Jany Fialové potápí, zatímco „nahoře na parníku se tancuje”. Nové vedení strany by to podle ní mělo změnit. Strana by se podle ní měla vrátit zpět do regionů a víc naslouchat lidem.

  • Sociální demokraté se dohadují, jak se má správně hlasovat

    Hlasování o změnách stanov provázejí zmatky, protože na sjezd ve slunečnou sobotu nepřijela stovka delegátů. Sociální demokraté se proto nyní dlouze dohadují, zda mohou změnit pravidla fungování i bez nich a zda jsou usnášeníschopní. Atmosféru ve vydýchaném sále královéhradecké Střelnice komplikuje spor o fungování elektronického hlasovacího zařízení, které někteří delegáti zpochybňují a volají po klasickém hlasování zvedáním rukou.

  • ČSSD si zvolila další tři místopředsedy

    Řadovými místopředsedy ČSSD budou pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna a krajská radní z Vysočiny Jana Fialová.

  • Sjezd ČSSD pohledem Václava Dolejšího

  • 17 kandidátů se popere o pět místopředsednických křesel v ČSSD

    Téměř pět set delegátů stranického sjezdu v Hradci Králové bude vybírat nové řadové místopředsedy. O pět volných míst se hlásí celkem 17 kandidátů. Mezi nimi šéf Idealistů Radim Hejduk, ústecký poslanec Jaroslav Foldyna nebo jihočeský Ondřej Veselý, europoslanci Pavel Poc a Olga Sehnalová nebo hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

  • Na Babiše útočí i druhý muž ČSSD Jiří Zimola

    „Měli jsme nakročeno k vládě, která nám dávala smysl,“ začal svůj projev místopředseda strany Jiří Zimola. A pokračoval pak spíše v kritice hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše: „Stavěl nás do role jakžtakž trpěného outsidera... Slovo kompromis nemá ve slovníku Andreje Babiše ještě své místo."

  • Zimola: Babiš z nás dělal malé děti

    Babiš z nás dělal malé děti, které by k němu měly jít na učení. Premiér v demisi přestřelil a pohár trpělivosti se naplnil. Marketingová mašina hnutí ANO se rozjela a jede na plné obrátky. Hnutí ANO mělo několik týdnů k tomu, aby zaujalo stanovisko ke svému problému - trestně stíhanému premiérovi, řekl na sjezdu první místopředseda strany Jiří Zimola.

  • Babišovi jde jen o maximalizaci vlastního zisku, řekl Hamáček

    „Potvrdilo se, že hnutí ANO je stranou jednoho muže. Povýšilo jeho zájem nad vším. Andreji Babišovi nejde o kompromis a politickou dohodu, ale o maximalizaci zisku,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček v úvodním projevu dnešního sjezdu, když vysvětloval, proč nakonec odmítl vstup do Babišovy vlády.

  • Hamáček: Sjezd vezme konec jednání na vědomí

    Hamáček předpokládá, že sjezd konec jednání o nové vládě s hnutím ANO vezme na vědomí. Další vývoj bude podle něj záležet na premiérovi v demisi Andreji Babišovi, který má pověření jednat o vládě od prezidenta. „Andrej Babiš ví, jaká je pozice ČSSD, ví, jaké jsou naše zásadní problémy,” uvedl Hamáček při příchodu na zasedání.

  • Návrat do Hradce

    Sjezd má na programu také vnitrostranická témata, především volbu řadových místopředsedů, ale také zvažovanou změnu stanov. Sjezd ČSSD byl v Hradci Králové zahájen 18. února, kdy však delegáti stihli jen zvolit předsedu a statutárního místopředsedu a pověřit je jednáním s ANO.

  • Krach jednání ANO - ČSSD

    Už ve čtvrtek večer, dva dny před sjezdem ČSSD, se ukázalo, že Andrej Babiš a Jan Hamáček se nebudou schopni dohodnout na společném vládnutí. Na programu se ještě shodli, kamenem úrazu se staly personálie. ČSSD sice souhlasila s tím, že se premiérem stane trestně stíhaný Andrej Babiš, ale chtěl za to křeslo ministra vnitra, nebo ministra financí. ANO nabídlo požadovaných pět míst ve vládě, ale ani vnitro, ani finance mezi nimi nebyly.

Reklama

Hlavní zprávy