Hlavní obsah

Šok v Německu či trápení s Lucemburskem. Naváže Šilhavého výběr na slavné postupy?

Foto: Profimedia.cz

Budou se dnes čeští fotbalisté podobně radovat z postupu na další Euro?

Reklama

Matematika mluví jasně. Pokud Češi v dnešním utkání v Plzni porazí Kosovo, zahrají si příští rok znovu na mistrovství Evropy. Pro Česko by to byl v samostatné historii státu osmý postup na velký mezinárodní turnaj. Jaké příběhy napsaly předchozí úspěšné kvalifikace?

Článek

Vždy platilo, že jedinou zemí, která má zajištěný postup na závěrečný turnaj, je ta, která šampionát pořádá. V příštím roce ale hostí Euro celkem 12 zemí, tudíž tato výhoda odpadla a do kvalifikace muselo jít rovnou 55 evropských celků. Nakročeno k postupu mají i Češi, kterým by mohla dát jistotu dnešní výhra nad Kosovem. Pojďme si připomenout, jak vypadaly úspěšné kvalifikace v podání českého výběru na vrcholné evropské či světové turnaje v minulosti.

Mistrovství Evropy 1996 (Anglie)

Pro český národ to byla vůbec první účast na velkém šampionátu od rozdělení Československa, dlouho to ale vypadalo, že se do Anglie Češi nepodívají. V kvalifikaci totiž například remizovali s Maltou, Norskem, a dokonce podlehli 0:1 Lucembursku. „Jsme strašně zklamaní, asi jsme ještě i přes nedávnou výhru nad Holandskem nedorostli k evropské špičce,“ prohlásil tehdy smutný kapitán Václav Němeček.

Výběr Dušana Uhrina staršího poté potřeboval v posledních čtyřech duelech uhrát deset bodů, což se mu nakonec povedlo. Díky ztrátám soupeřů navíc Češi se ziskem 21 bodů kvalifikační skupinu ovládli o pouhý bod před Nizozemskem a Norskem. Na Euru 1996 z toho pak byla historická účast ve finále proti Německu.

Foto: Profimedia.cz

Český tým na Euru 1996.

Mistrovství Evropy 2000 (Nizozemsko, Belgie)

Nejlepší kvalifikace v české historii a velkolepé představení svěřenců Jozefa Chovance. Národní tým byl nalosován do skupiny se Skotskem, Estonskem, Bosnou a Hercegovinou, Litvou a Faerskými ostrovy. Už složení soupeřů dávalo českým fanouškům velké naděje na postup, že by se to ale stalo bez ztráty jediného bodu, tomu nevěřil nikdo.

Češi vyhráli všech deset utkání s celkovým skóre 26:5 a nejvíce se natrápili paradoxně hned v úvodním utkání proti Faerským ostrovům. O hubené výhře 1:0 rozhodl až v 87. minutě Vladimír Šmicer.

Závěrečný turnaj už tolik radosti nepřinesl. Výhra 2:0 proti Dánsku už nedokázala napravit předchozí dvě porážky proti Nizozemsku a Francii, a pro Čechy tak skončil šampionát už ve skupině.

Mistrovství Evropy 2004 (Portugalsko)

Další velmi podařená kvalifikace českého týmu. Největším soupeřem v pětičlenné skupině byli jednoznačně Nizozemci, se kterými výběr Karla Brücknera ztratil jediné dva body za venkovní remízu 1:1. Na Letné Češi proti „tulipánům“ sehráli skvělý part a vyhráli díky brankám Kollera, Poborského a Baroše 3:1. Rakousko, Moldavsko a Bělorusko plnily za suverénní dvojicí roli komparzu.

Kvalifikace předznamenala to, co následovalo na Euru v Portugalsku. Atraktivní hra Čechů oslnila fanoušky po celé Evropě, nešťastné vypadnutí v semifinálovém utkání s Řeckem oplakala většina národa. Na zápas ve skupině s Nizozemskem, který Češi otočili ze stavu 0:2 na 3:2, se vzpomíná dodnes.

Mistrovství světa 2006 (Německo)

Dosud jediná účast Česka na světovém šampionátu se nerodila vůbec lehce. V kvalifikační skupině se národní tým střetl tradičně s Nizozemskem, které bylo tentokrát nad jeho síly a skupinu ovládlo. Na Brücknerovu družinu tak čekal lítý boj o druhé místo, které znamenalo baráž.

Češi si situaci zkomplikovali prohrou 0:2 v Rumunsku, kterou řídil Adrian Mutu. Rozhodující klání ve Finsku ale Češi zvládli a po brankách Juna, Rosického a Heinze zvítězili 3:0, čímž uhájili druhé místo před Rumuny. V baráži se Češi utkali s nevyzpytatelným Norskem a po dvou výhrách 1:0 se poprvé v historii radovali z postupu na mistrovství světa.

Češi vstoupili za mohutné podpory fanoušků v sousedním Německu do turnaje pohodlnou výhrou 3:0 nad Spojenými státy americkými. Následovaly ovšem dvě prohry s Ghanou a Itálií, a sen o postupu se tak rozplynul.

Mistrovství Evropy 2008 (Rakousko, Švýcarsko)

Z neúspěchu v Německu se Češi rychle vzpamatovali a ovládli kvalifikační skupinu na Euro o dva roky později. V ní dokázali například dvakrát pohodlně porazit Slovensko a v Allianz Areně šokovali Němce skvělým výkonem a slavnou výhrou 3:0. Druzí Němci ztratili na Čechy dva body, odstup Irska, Slovenska či Walesu už byl daleko větší.

Stejně jako na mistrovství světa v Německu vstoupili Češi do turnaje skvěle a díky brance Svěrkoše porazili na úvod domácí Švýcary 1:0. To byla ovšem jediná česká radost na šampionátu. Prohra 1:3 s Portugalskem a zejména tragický závěr klíčového zápasu s Turky, kteří otočili zápas ze stavu 0:2 na 3:2, strašily hlavy českých hráčů ještě dlouho poté. Jméno Nihat Kahveci bylo v české kabině ještě nedávno tabu.

Mistrovství Evropy 2012 (Polsko, Ukrajina)

V kvalifikaci na Euro 2012 se dokončil přechod „zlaté” české generace. O prvním místu ve skupině nebyl pochyb, ten si bez ztráty jediného bodu zajistili úřadující světoví šampioni ze Španělska. Češi sváděli nervydrásající boj o druhé místo, které zaručovalo alespoň baráž, se Skotskem.

Český celek v úvodním utkání podlehl překvapivě Litvě 0:1, což musel v následujícím průběhu napravovat. To se mu povedlo i díky klíčové remíze 2:2 ve Skotsku, kterou zařídil v samotném závěru pokutový kop po diskutabilním faulu na Jana Rezka.

Z druhého místa tak šel výběr Michala Bílka do baráže, ve které narazil na Černou Horu. V tomto střetnutí byli Češi jednoznačným favoritem, což po výhrách 2:0 a 1:0 potvrdili.

Na samotném Euru pak Češi prožili opačný příběh než na posledních dvou šampionátech. V prvním zápase zcela vyhořeli a prohráli s Ruskem 1:4. Poté ale dokázali porazit Řecko i domácí Polsko a z prvního místa ve skupině postoupili do čtvrtfinále. V něm ovšem narazili ve Varšavě na Portugalce s Cristianem Ronaldem a byl to právě on, kdo rozhodl o postupu svého týmu jedinou brankou zápasu.

Mistrovství Evropy 2016 (Francie)

Kvalifikace, kterou mají čeští fanoušci pravděpodobně ještě v živých vzpomínkách, se nesla v duchu naprostého selhání Nizozemců. Ti skončili až čtvrtí a do Francie se nepodívali. Ani Čechům se ale nevyhnuly výpadky. Těmi byly například prohra s Islandem či remíza s Lotyšskem. I přesto svěřenci Pavla Vrby uhájili prvenství ve skupině a se ziskem 22 bodů se kvalifikovali na Euro 2016.

Na to by ale nejraději zapomněli. Ve Francii uhráli Češi jediný bod za remízu s Chorvatskem, kterou zachraňoval až v 89. minutě Tomáš Necid z penalty. Porážky 0:1 se Španěly a 0:2 s Turky odsoudily český celek na poslední místo skupiny D a znamenaly rychlý návrat domů.

Reklama

Doporučované