Hlavní obsah

Souboj kapel ve Venezuele: Na jedné straně hranice pořádá koncert Maduro, na druhé opozice

Na venezuelské straně hranice prezident Maduro pořádá svůj vlastní koncert nazvaný Ruce pryč od Venezuely.Video: Reuters

 

Reklama

Na obou stranách venezuelské hranice s Kolumbií se v pátek koná koncert. Každý má ale jiný cíl. Na kolumbijské straně chce britský miliardář Branson vybrat peníze na humanitární pomoc. Na druhé straně koncert pořádá prezident Maduro, který tvrdí, že země pomoc nepotřebuje.

Článek

Koncert Venezuela Aid Live pořádá britský miliardář Richard Branson, vystoupí na něm 35 umělců. Branson doufá, že přiláká až 250 000 návštěvníků, a povede se mu tak od dárců vybrat až 100 milionů amerických dolarů, které chce použít na potřebné léky a jídlo.

Na venezuelské straně hranice zase prezident Nicolás Maduro pořádá svůj vlastní koncert nazvaný Ruce pryč od Venezuely. Ten má proběhnout na dvou mostech, které spojují obě země. Maduro blokuje přísun zahraniční pomoci do země a tvrdí, že žádná pomoc není potřeba. Nemocnice ale dlouhodobě hlásí nedostatky léků a v obchodech chybí potraviny.

Humanitární pomoc se pokouší do země dostat opozice v čele se šéfem parlamentu Juanem Guaidóem, kterého od ledna uznala dočasným prezidentem padesátka zemí včetně USA. Guaidó je nyní na cestě na hranici, dorazit tam má v sobotu. Venezuelany vyzval k masovému pochodu k hranici a demonstracím. Chce tak přesvědčit vojáky, aby se přidali na stranu opozice. Maduro proto na hranicích posílil vojenské posádky.

Oba koncerty se konají v blízkosti kolumbijského města Cúcuta, kde se během posledních týdnů shromáždilo nejvíce humanitární pomoci, a to zejména z USA.

Reklama

Doporučované