Hlavní obsah

Vláda schválila pokutu až 50 milionů korun za dvojí kvalitu potravin

Ministr zemědělství Miroslav Toman ČSSD představuje svůj plán na lepší potraviny. Předseda strany Jan Hamáček ho přišel podpořit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministři ANO i ČSSD představili návrhy za lepší potraviny. Boj proti dvojí kvalitě potravin má být vrcholem kampaně před evropskými volbami. Vláda schválila návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Článek

Zbývají čtyři dny do eurovoleb, a tak hned dva ministři české vlády představili své vlastní návrhy zákonů, jak bojovat s dvojí kvalitou potravin. Tedy s osm let známým problémem, že některé výrobky určené pro východoevropské trhy mají horší kvalitu než totožné značky v západních zemích.

Ministři zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tak učinili poté, co se striktní zákaz těchto praktik výrobců a řetězců nepodařilo prosadit v Evropském parlamentu.

Vláda v pondělí schválila návrh ministra zemědělství Tomana. Novela zavádí pokutu 50 milionů korun, rozšiřuje pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce a přináší více možností označit potravinu za českou. Návrh nyní zamíří do Sněmovny.

50 milionů od Tomana

Podle návrhu ministra Tomana už nebude možné uvádět na český trh potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích EU, ale liší se svým složením. Za porušení zákazu bude pokuta ve výši až 50 milionů korun. Případnou pokutu budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci

„Cílem je, aby potraviny, které se svými vlastnostmi liší, výrobci spotřebitelům nenabízeli ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem,“ plánuje ministr Toman.

Babišovo hnutí, jež si téma vzalo jako ústřední bod své předvolební kampaně, nemůže zůstat pozadu. Proto minulý týden ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za ANO narychlo přišel s vlastním řešením. Zatímco Toman chce měnit zákon o potravinách, Havlíček zase ten o ochraně spotřebitele.

„Chci k tomu říct, že na rozdíl od zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu se problémem na resortu zemědělství věnujeme celou dobu, zúčastnili jsme se všech pracovních jednání v Bruselu a vše si tvrdě odpracovali. Díky tomu máme připravené řešení, které jednou provždy postaví dvojí kvalitu potravin mimo zákon,“ reagoval Toman na konkurenční snahu.

Havlíčkovy prací prášky

Karel Havlíček na Ministerstvu průmyslu a obchodu přichází vlastně se stejným principem, jen zákaz dvojí kvality potravin rozšiřuje o další výrobky, například drogistické zboží jako jsou třeba prací prášky. Zatímco Tomanův návrh má vymáhat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, ten Havlíčkův zase spoléhá na Českou obchodní inspekci.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová za hnutí ANO si jako předsedkyně Legislativní rady vlády nedovolila Havlíčkův návrh nedoporučit, ale ve svém stanovisku naznačila, že je dělaný narychlo a měla k tomu výhrady.

„Předsedkyně Legislativní rady vlády upozorňuje na skutečnost, že skutková podstata nově navrhované klamavé obchodní praktiky o ochraně spotřebitele je formulována prostřednictvím relativně neurčitých právních pojmů,“ stojí ve stanovisku Legislativní rady vlády s dovětkem, že inspektoři ČOI se pak budou muset složitě s neurčitými pojmy v praxi vypořádat.

Dvojí kvalitu potravin se už osm let snaží v celé EU zakázat europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová. Když ale letos došlo konečně na hlasování, velcí západoevropští producenti si vylobbovali kompromis, že mohou brát ohled na regionální specifické chutě.

Na tento kompromis nakonec kývly i dvě političky za Babišovo hnutí ANO, které s tím tolik boujuje: eurokomisařka Věra Jourová, jež má na starosti práva a ochranu spotřebitele, a také bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, která zákaz dvojí kvality vždy označovala za zbytečnou regulaci.

Peníze pro maminky

Předseda ČSSD Jan Hamáček využil představení zákona o dvojí kvalitě potravin k tomu, aby zareagoval na vystoupení premiéra Andreje Babiše. ANO chvilku před tiskovou konferencí sociálnědemokratických ministrů oznámilo, že vláda konečně nalezla potřebné miiardy na zvýšení rodičovského příspěvku.

„Pokud kritizujeme, že ministerstvo práce a sociálních věcí má největší rozpočet a mělo by šetřit a zároveň zvyšujeme důchody, tak to nejde dohromady. Snad to časem pochopí i pan premiér,“ řekl Hamáček. Zvýšení rodičovského příspěvku je podle Hamáčka zásluhou sociálních demokratů.

„Mediální vystupování pana premiéra spor o to, čí to byl nápad? To je věc, na kterou jsme si zvykli. Pan premiér potřebuje dojít k závěru, že to celé vymyslel a zařídil on. Pokud je to cena, aby byly maminky spokojeny, tak my jsem ochotni ji zaplatit,“ dodal předseda ČSSD.

Návrh přišla obhájit i Jana Maláčová. „Ještě minulý týden se náš koaliční partner, hnutí ANO, bránil zuby nehty,“ řekla ministryně sociálních věcí.

Reklama

Doporučované