Hlavní obsah

Soud: Babiš nezvládl emoce. K útoku na Kalouska zneužil Sněmovnu

Video: Ty ožralo, zloději zlodějský, řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudkyně dokončila písemné znění nepravomocného rozsudku, který nařizuje premiérovi, aby se omluvil za dva roky starý slovní útok na poslance TOP 09 Miroslava Kalouska.

Článek

Soudkyně Simona Kačerová sepsala rozsudek, ve kterém rozhodovala spor dvou letitých politických rivalů – premiéra Andreje Babiše a poslance TOP 09 Miroslava Kalouska.

Oba politici na sebe veřejně – třeba na sociálních sítích – útočí. V červenci 2018 během schůze Poslanecké sněmovny, kterou přenášela živě televize, se ale Babiš dopustil útoku, který obvyklý rámec přesáhl.

Při projevu mimo jiné o Kalouskovi řekl větu, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Poslanec TOP 09, který dříve na ministerstvu působil jako náměstek, kvůli tomu výroku poté podal žalobu. Soudkyně Kačerová letos v polovině září rozhodla, že se má Babiš za tento výrok omluvit.

Teď, když je rozsudek, který mají Seznam Zprávy k dispozici, hotový, je známa všechna argumentace k tomuto rozhodnutí.

Sám Babiš říká, že se nechal vyprovokovat. U soudu tvrdil, že informace ke zmíněnému výroku čerpal z veřejně dostupných zdrojů. Použil je prý jako nadsázku, kterou chtěl upozornit na politickou odpovědnost Kalouska. A Babiš se bránil také tím, že poslanec TOP 09 na jeho útok mohl bezprostředně reagovat.

Jenže soudkyně Kačerová došla k závěru, že premiér překročil své pravomoci.

„Žalovaný měl v úmyslu žalobce poškodit, urazit a zneužil k tomu půdu Poslanecké sněmovny,“ uvedla Kačerová. „Nezvládl své emoce a dopustil se zcela osobního útoku na žalobce (Miroslava Kalouska). Šlo o jakési osobní vyřizování účtů,“ napsala také soudkyně.

Podle ní svoboda projevu není neomezená.

„Především je nanejvýš žádoucí, aby na půdě parlamentu zaznívaly pouze ověřené a pravdivé informace. Ústavní činitelé jsou povinni maximálně dbát na to, aby se jejich výroky opíraly o pravdivý základ a nemátly veřejnost,“ napsala dále soudkyně.

„Je rozhodně neetické, aby si poslanci tykali, aby se uráželi, používali vulgární výrazy a vzájemně se napadali. Tyto emoce mohou ventilovat v restauračních zařízeních, nikoli na půdě zákonodárného sboru v přímém přenosu celoplošné televize. Jejich chování má být příkladem, nikoli parodií na parlamentní demokracii,“ doplnila Kačerová.

Výroky zazněly během bouřlivé debaty poslanců v nočních hodinách. Podle soudu tak mohl být premiér Babiš unaven. Nicméně soudkyně uvedla, že od nejvyšších státních představitelů je možné požadovat, aby své chování více kontrolovali a ovládali se.

Rozsudek také konstatuje, že Babišovi se nepodařila prokázat pravdivost výroku, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. „Novinové články a publikace Výboru proti korupci nejsou jednoznačným důkazem o protiprávním jednání žalobce. Za solidní zdroj informací rozhodně nelze považovat sociální sítě,“ uvedla Kačerová.

Podle ní Babiš měl nejprve informace u Kalouska ověřit, než zmíněný výrok pronesl. Případně zveřejnit jeho stanovisko.

„Vycházel z neověřených zdrojů, žalobce nekonfrontoval a lze se domnívat, že měl v úmyslu danými výroky žalobce poškodit, aniž by se staral o to, zda jsou výroky pravdivé,“ napsala soudkyně s tím, že Babiš věděl, že Kalousek za daný případ nebyl obviněn.

Soudu předložil současný ministr obrany Lubomír Metnar (za hnutí ANO) zprávu ze srpna 2018, podle níž Ministerstvo obrany neeviduje v souvislosti s jednáním bývalého náměstka Miroslava Kalouska žádnou škodu a ani smrtelnou nehodu vojáka.

Jelikož jde o roky 1993 až 1998, tak ministerstvo nevyloučilo, že některé dokumenty mohly být už skartovány.

Spor mezi Kalouskem a Babišem ale tímto rozsudkem ještě nekončí. Babišův advokát Jiří Urbánek pro Seznam Zprávy potvrdil, že se proti němu odvolali. Více se ke kauze vyjadřovat nechtěl. Případ tak zamíří ke Krajskému soudu v Praze.

Reklama

Doporučované