Hlavní obsah

Soud: Finanční správa neprávem zasáhla proti firmě překážející chemičce Agrofertu

Foto: Facebook Andreje Babiše

Andrej Babiš.

Reklama

Na firmu se za úřadování Andreje Babiše na Ministerstvu financí zaměřili celníci, kteří pod tento resort spadají. A Finanční správa jí kvůli zajišťovacím příkazům obstavila majetek. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Článek

Deník tvrdí, že opavský obchodník s pohonnými hmotami, společnost FAU, překážel firmě z holdingu Agrofert. Agrofert je nyní ve svěřenském fondu miliardáře a politika Babiše, v době, kdy se příběh odehrál, pak byl Babiš – vicepremiér a ministr financí – majitelem společnosti.

FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza, která patří do holdingu. Precheza měla podle HN o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, zájem, FAU jej ale nechtěla prodat.

Co se odehrálo dál, nyní Krajský soud v Ostravě označil za absurdní a rozhodnutí státních úřadů zrušil.

Hospodářské noviny píší, že se Celní správa na FAU zaměřila už dva měsíce po nástupu Babiše do funkce. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Finanční správa však mezitím kvůli zajišťovacím příkazům podle HN obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů. „Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu,” uvedly HN.

Krajský soud v Ostravě nedávno potvrdil, že FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, jímž se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil za absurdní. V dalším sporu tentýž soud podle HN tvrdě napadl Finanční správu za nezákonné zajišťovací příkazy.

Finanční správa nařčení z účelové likvidace FAU odmítla. A spojení s příběhem slovy svého mluvčího Karla Hanzelky odmítla rezolutně i společnost Agrofert.

Není to ovšem poprvé, kdy byly zpochybněny byznysové praktiky Andreje Babiše. V investigativním seriálu Zvláštní vyšetřování se na ně zaměřili reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík.

V této reportáži mapovali jeden z obchodů bývalého vicepremiéra, který měl velmi tragickou dohru. Pořad jsme nabídli ve dvou navazujících dílech:

Zvláštní vyšetřování: Smrt v přístavuVideo: Seznam Zprávy

Zvláštní vyšetřování: Smrt v přístavu II.Video: Seznam Zprávy

Další díl pak přinesl příběhy Jana Bočka z Kosteleckých uzenin a Bohumíra Rady z Agra Jevišovice, mužů, které fatálně poznamenal byznys s Andrejem Babišem. Jeden se ukrývá před lidmi uprostřed lesů, druhý přemýšlí, kdy přijde další pomsta za to, že odmítá Agrofertu uhnout z cesty. Jednu už zažil: Když mu najatí svalovci polili herbicidem pole a zničili úrodu za čtyři miliony.

Zvláštní vyšetřování: S Janem Bočkem a Bohumírem Radou.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované