Hlavní obsah

Soud: Gymnázium v Praze zatím nemusí obnovit prezenční výuku

Foto: ČTK

Gymnázium Na Zatlance.

Reklama

Pražské gymnázium Na Zatlance zatím nemusí v pondělí obnovit prezenční výuku.

Článek

Nejvyšší správní soud (NNS) dnes vyhověl žádosti gymnázia o odložení účinku úterního rozsudku Městského soudu v Praze, dokud nerozhodne o kasační stížnosti. Městský soud gymnáziu zakázal distanční výuku. Příslušné krizové opatření vlády vydané kvůli epidemii koronaviru podle něj povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

Proti rozsudku podalo gymnázium kasační stížnost, do rozhodnutí o ní tak nyní může výuka pokračovat distančně. Jako důvod pro pozastavení účinků rozsudku městského soudu shledal NSS veřejný zájem na ochraně zdraví studentů i zaměstnanců školy a jejich rodinných příslušníků.

NSS přiznal, že pro důkladné zhodnocení rizika nákazy původcem nemoci covid-19 v případě otevření školy nemá dostatek informací, proto dočasné rozhodnutí vydal s využitím takzvaného principu předběžné opatrnosti.

„Tento právní princip je využíván zejména v ochraně životního prostředí. Zjednodušeně řečeno znamená, že nedostatek důkazů o ohrožení nesmí být důvodem pro neposkytnutí ochrany důležitému veřejnému zájmu, je-li tu reálná hrozba závažných následků,“ uvedl předseda senátu NSS Filip Dienstbier, který ve věci rozhodoval.

Městský soud přikázal gymnáziu obnovit denní formu vzdělávání rozsudkem z úterý tohoto týdne. Gymnázium učí distančně od 5. října loňského roku na základě opatření vlády. Žalobu podal loni v listopadu jeden ze studentů, v žalobě poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Řízení o kasační stížnosti samotné se podle NSS může protáhnout, protože otázkou, zda za uzavření školy na základě mimořádných opatření vlády či Ministerstva zdravotnictví lze žalovat samotnou školu, se zřejmě bude zabývat rozšířený senát Nejvyššího správního soudu.

NSS zrušil verdikt soudu, jenž zrušil čtyři opatření ministerstva

Nejvyšší správní soud dnes také zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, kterým soud loni na jaře zrušil čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod. Podle tehdejšího rozsudku byla opatření ministerstva nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona. NSS v rozhodnutí uvedl, že přijetí těchto opatření i přes nouzový stav nepřísluší výlučně vládě.

Soud loni vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála a zrušil opatření ministerstva z 26. března a 17. dubna, týkala se omezení maloobchodního prodeje v souvislosti s pandemií koronaviru, a opatření z 23. března a 15. dubna, jež omezovala volný pohyb osob. Soud tehdy shledal, „že za situace, kdy je vyhlášen nouzový stav, může omezit základní práva a svobody v natolik masivní míře pouze vláda, a to svým unesením vydaným na základě krizového zákona,“ uvedl tehdy soudce.

Ministerstvo proti rozsudku podalo kasační stížnost, kterou se NSS zabýval. Podle NSS městský soud chybně zastával právní názor, že v době vyhlášení nouzového stavu je působnost ministerstva podle zákona o ochraně veřejného zdraví oproti běžné situaci omezena a opatření představující rozsáhlejší omezení práv může vydávat pouze vláda prostřednictvím krizových opatření.

„Nic takového neplyne z textu zákona a nelze to dovodit ani jeho rozumným výkladem. Právě v době krizových stavů, kdy je důležité, aby všechny orgány efektivně plnily své úkoly, je nežádoucí, aby docházelo k pochybnostem. Pravomoci svěřené vládě pro zvládnutí příčiny nouzového stavu představují ve vztahu k běžným pravomocem ostatních orgánů jakousi ,nadstavbu‘ pro úkoly, na něž tyto běžné pravomoci nepostačují,“ uvedl předseda senátu Filip Dienstbier.

NSS podle rozhodnutí nemohl posoudit otázku zákonnosti napadených opatření, vymezil však hlediska, podle nichž mají soudy opatření vydaná s odkazem na zákon o ochraně veřejného zdraví napříště posuzovat. Podle NSS bez ohledu na skutečnost, zda je zrovna vyhlášený nouzový stav či nikoliv, je nutné podle konkrétního obsahu přijatých opatření posoudit, zda taková opatření spadají do zákonného zmocnění Ministerstva zdravotnictví, nebo ne. Podle NSS je třeba jednotlivě posuzovat zákonnost a také přiměřenost konkrétně stanovených zákazů, příkazů a omezení.

Městský soud opatření tehdy pravomocně zrušil s účinností od 27. dubna, vláda tehdy měla jen několik dní na to, aby opatření omezující volný pohyb, maloobchod a služby přijala podle soudu v zákonné formě, tedy jako krizové opatření.

Rozsudek městského soudu NSS zrušil, soud se věcí bude muset zabývat znovu.

Reklama

Doporučované