Hlavní obsah

Soud opět řeší napoleonskou expozici ve Slavkově. Spory se táhnou už pět let

Spory o napoleonskou expozici ve Slavkově u Brna se vlečou už pět let.Video: Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Výstava Austerlitz – malé město velkých dějin ve Slavkově u Brna se stala také předmětem velkých sporů. Případ, v němž radnice čelí žalobě kvůli porušení autorských práv, opět řeší Krajský soud v Brně.

Článek

Krajský soud v Brně se ve středu opět začal zabývat napoleonskou expozicí na slavkovském zámku. Soudkyně Petra Flídrová ponechala oběma stranám třicetidenní lhůtu pro doplnění důkazního materiálu. „K probíhajícímu líčení se nebudeme vyjadřovat,” sdělily advokátky obou stran sporu.

Výstavu věnující se napoleonským válkám a především bitvě u Slavkova z roku 1805 otevřela slavkovská radnice v roce 2013. Hned od počátku se rozhořel spor mezi zástupci města a společností AusterlitzPro Miroslava Jandory. Ta společně s autory libreta k výstavě Jakubem Samkem a Vladimír Kočanem zažalovala město kvůli údajnému porušení autorských práv. Podle jejich názoru radnice a tvůrci expozice zkopírovali jejich navrhovaný koncept výstavy. Vadily jim taky údajně nepřesné popisky nebo špatně udělaná vzdělávací videa. U soudu mimo jiné žádali omluvu, finanční odškodnění a úplné uzavření expozice.

Krajský soud v Brně vynesl v případu verdikt už před dvěma lety. Podle rozsudku z července roku 2016 měla slavkovská radnice za porušení autorských práv zaplatit autorům konceptu k výstavě Jakubu Samkovi a Vladimíru Kočanovi po padesáti tisících korunách a veřejně se omluvit.

Žalující strana se však odvolala, loni v létě tak kauzu řešil Vrchní soud v Olomouci. Ten předchozí verdikt krajského soudu zrušil a nařídil nižší instanci nové projednání.

V současném líčení už však slavkovské radnici nehrozí, že by musela napoleonskou expozici zavřít. Žalobce tak paradoxně může maximálně dosáhnout verdiktu, k němuž krajský soud došel už před dvěma lety, tedy finančního odškodnění autorů libret a omluvy za porušení autorských práv.

Na napoleonskou výstavu s názvem Austerlitz – malé město velkých dějin loni zavítalo asi šest tisíc návštěvníků. „Těší nás, že láká také zahraniční návštěvníky a pomáhá zvýšit povědomí o bitvě u Slavkova,” sdělil slavkovský starosta Michal Boudný. Soudní spor před skončením komentovat nechtěl.

Expozice, včetně oprav koníren zámku, přišla město na padesát milionů korun. Velkou část peněz pokryla dotace z Evropské unie. Předměty, včetně zbraní nebo uniforem z napoleonských válek, zapůjčila do výstavních prostor muzea nebo soukromí dárci. Udržitelnost výstavy skončí v příštím roce a radnice zatím nechce předjímat, jakým způsobem bude expozice pokračovat.

Reklama

Doporučované