Hlavní obsah

Soud poslal do vězení německé extremisty, na Facebooku plánovali útok na uprchlíky

Soud poslal do vězení německé extremisty, na sociálních sítích plánovali útok na uprchlíky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Členové německé radikální skupiny Oldschool Society byli od soudu převezeni rovnou do vězení. Několikaleté tresty dostali za plánování teroristických útoků na uprchlíky.

Článek

Několikaleté tresty vězení rozdal mnichovský soud čtveřici pravicových extremistů za založení teroristické skupiny Oldschool Society a plánování útoků na uprchlíky.

Tři muži a jedna žena ve věku 24 až 58 let se dali dohromady přes Facebook v roce 2014. Osobně se setkali v listopadu téhož roku. Na této schůzce v saském Frohburgu čtveřice hovořila o ozbrojeném boji proti uprchlíkům a žadatelům o azyl. Probírala také otázku, kdo je připraven jít za jaký trestný čin do vězení.

Pro druhé setkání plánované na květen roku 2015 dvojice členů skupiny obstarala nelegální pyrotechniku dovezenou z Česka. Podle státního zastupitelství šlo o vysoce nebezpečnou výbušninu. Schůzka už se ale nekonala, protože policie podezřelé pozatýkala. Našla přitom například plynové pistole i bodné zbraně.

Obhájci skupiny argumentovali tím, že se její členové sice vyjadřovali nepřípustným způsobem, ale žádný útok ve skutečnosti nechystali. U soudu jejich tvrzení neobstálo. Členové Oldschool Society dostali tresty v rozpětí od tří do pěti let odnětí svobody.

Procesy s pravicovými extremisty jsou v poslední době v Německu poměrně časté. Začátkem března například v Drážďanech začal za bezprecedentních bezpečnostních opatření soud s osmi extremisty, kteří jsou obžalováni ze série bombových útoků na uprchlíky a politické odpůrce. Sedmi mužům a jedné ženě, kteří si materiál pro výbušniny obstarávali i v Česku, hrozí mnohaleté tresty vězení.

Reklama

Doporučované