Hlavní obsah

Soud pravomocně zrušil další zajišťovací příkaz. Firma ale mezitím už skončila v konkurzu

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší správní soud rozhodl, že úředníci postupovali protizákonně, když na firmu LIJA uvalili zajišťovací příkazy.

Reklama

Finanční správa vydala v březnu 2015 zajišťovací příkaz, který frýdeckomístecké firmě LIJA obstavil účty a majetek v celkové hodnotě 214 milionů korun. Firma kvůli tomu skončila v insolvenci a konkurzu. Teď soud definitivně potvrdil, že zajišťovací příkaz byl vydán neoprávněně.

Článek

Firma LIJA z Frýdku-Místku vyhrála vleklý spor s finančním úřadem. Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že úředníci postupovali protizákonně, když na firmu uvalili zajišťovací příkazy. „Zajišťovací příkazy ze dne 9. 3. 2015 se ruší. Proti tomuto rozsudku nejsou opravné prostředky přípustné,“ píše se v rozhodnutí senátu NSS.

Na rozsudek upozornil server Neovlivni.cz. Odůvodnění rozsudku zatím nebylo zveřejněné, neznají jej prozatím ani zástupci firmy. „Víme jen to, že jsme vyhráli. Ale firmu už to nezachrání,” uvedl na dotaz Neovlivní.cz jednatel společnosti Martin Machura.

Moc platné už firmě vítězství není. Přepravní společnost na sebe totiž podle insolvenčního rejstříku měsíc po zajišťovacím příkazu podala insolvenční návrh, když nedovedla kvůli obstavenému účtu dostát svých závazků.

„Přestože byla proti těmto zajišťovacím příkazům podána odvolání, v této fázi navrhovateli nezbývá než podat tento insolvenční návrh, jelikož není schopen dále dostát svým závazkům,” uvádí firma v návrhu na sebe sama. Na základě tohoto návrhu insolvenční soud poslal firmu do úpadku a následně správce začal rozprodávat majetek v konkurzu.

„Finanční správa se k rozsudku vyjádří až se s ním řádně seznámí a zanalyzuje ho,“ odmítla prozatím podrobnější komentář mluvčí Finanční správy Klára Křehlová.

Mlžení a informace předávané „na svačině”? Nepřijatelné. Exšéf Finanční správy o likvidačních zajišťovacích příkazech.Video: Seznam Zprávy

Zajišťovací příkaz je nástroj, který finanční úřady mohou použít při boji s daňovými úniky. Jeho smyslem je získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost byla bez použití zajištění po vyměření také zaplacena.

Institut zajišťovacích příkazů využívala Finanční správa v minulosti opakovaně. Podle nálezu Nejvyššího správního soudu ale nemají daňová řízení sloužit k trestání daňových subjektů. Zajišťovací příkaz by měl „být využíván obezřetně a uváženě jako mimořádný nástroj v souladu se zásadou přiměřenosti a zdrženlivosti“.

Připomeňte si Zvláštní vyšetřování reportérů Slonkové a Kubíka: Jak Babišovo heslo Všeci kradnú prosáklo celým úřadem a ničí české firmy.Video: Vít Klusák, Filip Remunda

NSS už dříve rozhodl, že finanční úřad uvalil zajišťovací příkazy neoprávněně na firmu FAU Přerov nebo společnost Vyrtych.

Skupina poslanců TOP 09 a také ODS a STAN proto navrhuje, aby o vydání zajišťovacích příkazů při výběru daní rozhodoval správní soud místo Finanční nebo Celní správy. Zástupci menšinového kabinetu ANO a ČSSD ale uvedli, že poslanecký návrh nepodpoří.

Reklama

Doporučované