Hlavní obsah

Soud přerušil civilní spor Hradu s politikem, který napsal, že Zeman má rakovinu

Foto: ČTK, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman.

Reklama

Brněnský politik Svatopluk Bartík loni v listopadu na Facebooku uvedl, že Zemanovi zbývají měsíce života.

Článek

Městský soud v Brně přerušil na žádost právníků prezidenta Miloše Zemana projednávání žaloby prezidentské kanceláře na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno).

Bartík loni v listopadu na Facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu měsíce života. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje po Bartíkovi omluvu a pět milionů korun.

Právě o přerušení civilního sporu Hrad požádal. Jako důvod uvedl, že by se nejdřív mělo vyřešit trestní oznámení pro podezření z pomluvy, které na Bartíka podal.

„Civilní spor by měl pokračovat až v okamžiku, kdy policie pravomocně ukončí své vyšetřování. V trestním řízení bude otázka zavinění žalovaného předně řešena,“ řekl už dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Řízení ve sporu soud přerušil v pondělí.

„V této věci bylo žalobcem navrženo přerušení řízení do pravomocného skončení trestního řízení. Soud tuto žádost přezkoumal, kdy dospěl k závěru, že z důvodů procesní ekonomie ve věci bude vhodné řízení přerušit, a to do pravomocného skončení trestního řízení vedeného u Policie České republiky,“ uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Řízení je tím pádem podle ní odročeno na neurčito, protože nelze předem předjímat, kdy trestní řízení bude skončeno. Nejde o přerušení obligatorní, tedy povinné, ale o přerušení, které je na zvážení soudu, dodala.

Bartíkova tvrzení se objevila na internetu několik měsíců před lednovými prezidentskými volbami, ve kterých Zeman obhájil mandát. Podle Bartíka měla veřejnost právo znát informace o jeho zdravotním stavu. Hrad i Zemanův lékař tehdy tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. Na Bartíka se pak snesla kritika kvůli jejich zveřejnění a on je z internetu stáhl. Za svým tvrzením si ale stojí.

Reklama

Související témata:

Doporučované