Hlavní obsah

Soud zakázal prodej některých iPhonů v Číně. Problémem bylo porušení dvou softwarových patentů

Rozhodnutí soudu se týká patentů souvisejících s úpravou fotografií a správou aplikací využívajících dotekový displej.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Čínský soud na žádost výrobce čipů Qualcomm zakázal dovoz i prodej některých telefonů iPhone od společnosti Apple.

Článek

Ta nicméně uvedla, že zákaz se týká pouze telefonů se staršími verzemi operačního systému. Všechny modely telefonů iPhone tak podle ní zůstanou na čínském trhu v prodeji, a to s novějším softwarem, napsala agentura Reuters.

Soud dospěl k závěru, že Apple porušil dva softwarové patenty společnosti Qualcomm. Soudní rozhodnutí je součástí celosvětového sporu mezi oběma americkými podniky ohledně licenčních poplatků, které si Qualcomm účtuje za používání svých technologií. „Apple nadále těží z našeho duševního vlastnictví a odmítá nám to kompenzovat,“ uvedl výkonný viceprezident společnosti Qualcomm Don Rosenberg.

Apple plánuje tři nové telefony. Chce vyhovět všem zákazníkům, doufá v lepší zisky

Rozhodnutí soudu se týká patentů souvisejících s úpravou fotografií a správou aplikací vyžívajících dotekový displej. Telefony iPhone se nyní prodávají s operačními systémem iOS 12, který podle Applu tyto patenty neporušuje, píše server CNBC.

„Snaha Qualcommu zablokovat naše produkty je dalším zoufalým krokem firmy, jejíž nezákonné praktiky čelí vyšetřování ze strany regulátorů po celém světě," uvedla společnost Apple. „Všech modely iPhonů zůstávají pro naše zákazníky v Číně dostupné,“ dodala.

Reklama

Doporučované