Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu Alzy proti pokutě za svátky

Foto: Michal Turek, MAFRA/Profimedia, Profimedia.cz

Městský soud v Praze řešil případ otevřené výdejny Alzy o svátcích.

Reklama

Alza.cz napadla pokutu od České obchodní inspekce za otevřenou výdejnu zboží na druhý svátek vánoční v roce 2018.

Článek

Městský soud v Praze zamítl žalobu internetového obchodu Alza.cz, který napadl udělení pokuty ve výši půl milionu korun od České obchodní inspekce.

Rozhodnutí bylo zveřejněno na justiční infodesce a má dnešní datum.

E-shop pokutu dostal za to, že 26. prosince 2018 prodal během namátkové kontroly inspektorce na výdejním místě na Praze 7 myš k počítači.

Stejný soud přitom řešil podobný spor mezi Alza.cz a ČOI už i za prodej o svátcích 2017, kdy se internetový obchod bránil pokutě 230 tisíc korun.

Alza.cz se podle soudního rozhodnutí brání proti obchodní inspekci dvěma argumenty.

Za prvé, že si inspektorka zboží pořídila na internetu a ve výdejně si ho pouze vyzvedla a že nelze tak jednoznačně určit, že výdejna na Praze 7 má obchodní plochu větší než 200 metrů čtverečních. ČOI přitom plochu odhadla na téměř 2200 metrů čtverečních.

„V zákoně o prodejní době pojem prodejní plocha není nikterak specifikován, přičemž tento zákon ani neodkazuje na žádný jiný právní předpis, který by jej specifikoval,“ ohrazuje se podle soudního rozhodnutí Alza.cz.

Soud vedený předsedou Štěpánem Výborným však tyto argumenty rozporoval. „Okamžikem akceptace nabídky prodej nekončí, neboť zákazník musí, chce-li zboží získat, zaplatit kupní cenu a zboží převzít, a prodávající musí umožnit zákazníku nabýt vlastnické právo a zboží vydat,“ tvrdí soud.

Zaměstnanci mají být o svátcích doma

Česká obchodní inspekce verdikt přivítala.

„Jsme rádi, že nám další soud dal za pravdu. Zákon o zákazu prodeje o svátcích dopadá i na výdejní prostory a je úplně jedno, jestli se tam realizuje jen určitá část prodeje,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

PR specialistka Alza.cz Kateřina Daňková pak pro Seznam Zprávy uvedla, že o dalším postupu se v dané věci rozhodnou až po důkladném prostudování rozhodnutí. „Nicméně využíváme vždy všech právních prostředků k ochraně společnosti, kterou nám poskytuje právní řád,“ dodává Kateřina Daňková.

Soudnímu rozhodnutí se tak Alza.cz může bránit ještě kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Reklama

Doporučované