Hlavní obsah

Soud zrušil začátek procesu v dotačním případu na severozápadě Čech

Foto: ČTK, ČTK

Podnikatel Daniel Ježek patří k hlavním postavám této dotační kauzy.

Reklama

Jeden z advokátů podal návrh na to, aby kauzu ROP Severozápad neřešili v Ústí nad Labem, ale zabýval se jí Městský soud v Praze.

Článek

Zahájení soudního procesu v jednom z největších případů ovlivňování evropských dotací se odkládá. V rozsáhlé kauze je kvůli způsobu rozdělování dotací na severozápadě Čech obžalováno 27 lidí.

Ústecký krajský soudce Jiří Blažek poslal ve čtvrtek všem aktérům zprávu, v níž uvádí, že případ se příští týden projednávat nezačne. A zároveň zrušil i další jednání naplánovaná na zbytek září.

Blažek tento krok zdůvodnil v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici tím, že dostal návrh, aby se kauzou zabýval jiný soud.

„Zatím se k tomu nemůžu vyjadřovat, protože informace nebyla doručena všem účastníkům,“ uvedla mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

V této kauze měli už příští týden stanout před soudem někdejší vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, trojice bývalých hejtmanů Jana Vaňhová, Jiří Šulc a Josef Novotný nebo tehdejší politici z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Nyní se však bude čekat, až Vrchní soud v Praze rozhodne, který soudce bude nakonec případ řešit.

Zabývat se bude v této souvislosti návrhem advokáta Jiřího Schüllera, který zastupuje bývalého náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila.

Podle něho by neměli kauzu řešit v Ústí, protože dva přísedící Tomáše Vostárka a Petra Bártu do funkce zvolilo zastupitelstvo Ústeckého kraje. A právě Ústecký kraj v tomto případě nyní uplatňuje škodu ve výši zhruba 133 milionů.

„Nastává tak situace, kdy osoba, která je procesní stranou a má přímý zájem na výsledku ve věci, je současně postavena do pozice toho, kdo navrhuje a volí členy orgánu, který bude v daném řízení rozhodovat o vině a trestu obžalovaných. Zároveň pak přísedící mohou ovlivnit stanovenou výši náhrady škody,“ uvedl Schüller s tím, aby kauzu z tohoto důvodu řešil Městský soud v Praze.

Advokát Vencislav Sabotinov, který obhajuje bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, s návrhem nesouhlasí.

„Přísedící nejsou v žádném vztahu – ať již pracovně-právním či jiném – s Ústeckým krajem. Pokud mezi nimi neexistuje žádný vztah, pak nemůže být dán ani zájem přísedících na ‚protežování‘ Ústeckého kraje,“ napsal Sabotinov.

Případná změna soudu by podle něho navíc vedla k tomu, že by se stíhání Koudy znovu protáhlo. Obviněn je přitom již desátým rokem. „Což je v příkrém rozporu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva,“ doplnil Sabotinov.

Obžaloba v rozsáhlém případě čítá téměř 700 stran. Mimo jiné se v ní popisuje, jak z veřejné podpory fondů Evropské unie bohatly společnosti, v nichž přímo působili Novák a Ježek nebo jejich příbuzní. Anebo jejich obchodní partneři.

Aktéři pak podle obžaloby ovlivňovali, kdo dotace z Evropské unie dostane. S vyšetřovateli spolupracuje bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Další obžalovaní ale vinu odmítají.

Obžaloba v této kauze zmiňuje také jako důležitý důkaz odposlech z dubna 2012. Mluví na něm Jana Vaňhová a její advokátka Marie Benešová, která je nyní za hnutí ANO ministryní spravedlnosti.

Podle žalobce Vaňhová advokátce Benešové potvrzuje, že u řady dotovaných projektů docházelo k trestné činnosti. A že o dotacích z Evropské unie pro některé konkrétní akce bylo rozhodnuto předem.

Reklama

Doporučované