Hlavní obsah

V obří dotační kauze na severozápadě chce kraj vymáhat přes 130 milionů

Foto: ČTK, ČTK

Hlavní aktér kauzy ROP Severozápad Alexandr Novák u soudu.

Reklama

Na začátku září začne soud řešit rozsáhlý dotační případ, ve kterém se podle obžaloby na severozápadě Čech ovlivňovalo rozdělování evropských dotací. Škody úřady vyčíslily na zhruba deset miliard.

Článek

Krátce před tím než po letech vyšetřování otevře soud rozsáhlou dotační kauzu na severozápadě Čech, dostalo vedení Ústecké kraje v této souvislosti zprávu od svých advokátů.

Obsahovalo informaci, že se hejtmanství v kauze přihlásilo jako poškozený. „Hlásíme se jako poškození a budeme požadovat nějakých 133 milionů korun,“ uvedl ústecký hejtman Jan Schiller (ANO).

Právníci však zároveň vedení kraje napsali i to, že už není možné vymáhat další škody, protože bývalé vedení kraje chybovalo.

V kauze ROP Severozápad, která už se v několika dílčích případech k soudu dostala, je nyní obžalováno 27 lidí, mezi nimi například někdejší vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo trojice bývalých hejtmanů Jana Vaňhová, Jiří Šulc a Josef Novotný.

Obžaloba čítající téměř 700 stran mimo jiné popisuje, jak z veřejné podpory fondů Evropské unie bohatly společnosti, v nichž přímo působili Novák a Ježek nebo jejich příbuzní. Anebo jejich obchodní partneři.

Aktéři pak podle obžaloby ovlivňovali, kdo dotace z Evropské unie dostane. S vyšetřovateli spolupracuje bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Další obžalovaní ale vinu odmítají.

Podle mluvčího Ústeckého kraje Martina Volfa bude nyní na žalobcích, aby prokázali, že škoda byla kraji způsobena a kdo je za ni zodpovědný.

„Lze očekávat, že orgány činné v trestním řízení využijí veškerá svá oprávnění, díky kterým by mohlo dojít k případnému zjištění a prokázání vzniku škody a zjištění, kdo za ni případně bude odpovědný,“ napsal mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Náhradu škody v této kauze uplatnilo již také Ministerstvo financí nebo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jde řádově o miliardy korun.

„Danou částku odhadujeme na přibližně deset miliard korun,“ uvedl Šimon Blecha z tiskového oddělení Ministerstva financí.

„Orgány činné v trestním řízení s námi jednají coby s osobou poškozenou trestným činem a rovněž jsme byli předvoláni k jednání soudu,“ doplnil Blecha.

Advokát Daniel Volák, který zastupuje obžalovaného exhejtmana Šulce, uvedl, že se na vzniku miliardových škod jeho klient nijak nepodílel.

„Z mého pohledu se jedná o neurčité a nepodložené nároky. V této souvislosti ostatně lze odkázat na dřívější rozhodnutí ve věci ROP Severozápad, kdy soudy obdobným návrhům nevyhověly,“ napsal advokát Vencislav Sabotinov, který obhajuje bývalého náměstka hejtmanky Pavla Koudu.

„Pokud kraj uplatní škodu, může to mít konotace politické, nikoliv však právní důvody. Vysvětlit to lze pouze nepochopením podstaty problému, neboť obžaloba klade za vinu rozdělení alokovaných prostředků de facto právě krajům,“ uvedl advokát Jiří Schüller, která v této kauze zastupuje Petra Navrátila.

Jak bylo uvedeno, vedení Ústeckého kraje od advokátů dostalo také informace o tom, že je řada škod již promlčená. A hejtmanství tak nemůže uplatňovat náhradu na firmách, které se podílely na administraci výběrových řízení či následně realizovaly veřejné zakázky.

Některé případy k náhradě byly podle advokátů promlčeny už v roce 2016 nebo 2017. Tehdy vládla v Ústeckém kraji koalice KSČM, ČSSD a v dalším volebním období i s koalicí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamary a Stranou práv občanů Zemanovci.

Navíc – jak dále právníci uvedli – je také problematické vymáhání škod vůči zaměstnancům krajského úřadu. Důvodem je fakt, že v té době neměli vedoucí pracovníci daných odborů stanovenou náplň práce. A bez toho je podle advokátů rizikové u soudu uplatňovat náhrady škody. Kraj by se totiž mohl dostat do důkazní nouze.

Obžaloba v této kauze zmiňuje také jako důležitý důkaz odposlech z dubna 2012. Mluví na něm Jana Vaňhová a její advokátka Marie Benešová, která je nyní za hnutí ANO ministryní spravedlnosti.

Podle žalobce Vaňhová advokátce Benešové potvrzuje, že u řady dotovaných projektů docházelo k trestné činnosti. A že o dotacích z Evropské unie pro některé konkrétní akce bylo rozhodnuto předem.

Reklama

Doporučované