Hlavní obsah

Soudce Baxu viní anonymní e-maily z toho, že je „solární baron“, přidala se i Vitásková. Soudce má přitom jen solární panely na střeše domu

„Solární baron“ Baxa má jen třicet panelů na střeše rodinného domu.Video: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před několika dny promluvil bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa o tom, že se hradní kancléř Vratislav Mynář údajně snažil ovlivňovat rozhodnutí soudů. Nedlouho poté se začaly šířit anonymní e-maily, které obviňují Baxu z podezřelé činnosti týkající se solárních elektráren. Baxa má přitom na střeše jen několik solárních panelů.

Článek

„Podívejte se na utajené podnikání soudce Baxy. Vlastní solární elektrárnu. Kde si na ni asi vydělal?” ptá se anonymní pisatel jednoho z e-mailů, který obdržela redakce serveru Neovlivní.cz.

Obsah anonymních e-mailů, které z Baxy dělají „solárního barona“, začala následně šířit bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

„Soudce Baxa by se měl vyjádřit ke své fotovoltaické elektrárně. Jak k ní přišel, kolik pobírá na dotacích, kdo mu ji dodal, za kolik a jak soudce vůbec k takové informaci o solárních elektrárnách přišel. Jak dopadlo šetření, když jeho elektrárna spadla do těch podezřelých, které švindlují s výrobou?“ stojí v článku zveřejněném Institutem Aleny Vitáskové, který bývalá šéfka energetického úřadu sama založila. Ten publikovaly také Parlamentní listy.

Elektrárnu nikdy nevlastnil

Problém je ale v tom, že soudce Baxa žádnou fotovoltaickou elektrárnu nevlastní. Podle Neovlivní.cz má pouze na svém domku v Plzni třicet solárních panelů o výkonů 5 kilowattů, které si nechal nainstalovat v roce 2008, tedy dva roky před solárním boomem. Podobné panely má pak na střeše řada jeho sousedů. „Spíš než solárním baronem se cítím v této oblasti plebejcem,“ napsal pak Baxa Lidovým novinám.

Jak píše Vitásková, úřad Baxovu střešní „elektrárnu“ vyšetřoval, a to v době, kdy úřad řídila. Důvodem proto byl fakt, že měl Baxa stejně jako další majitelé solárních panelů možnost nespotřebovanou energii odprodat, za což dostával dotace. Povinnost fakturovat tuto transakci jednou měsíčně však Baxa nesplnil.

„Vlastní nedbalostí jsem poslal vyúčtování za dva roky najednou, a proto na mě přišla kontrola Státní energetické inspekce. Logicky je celková výše sumy zarazila. Když jsme si to pak vysvětlovali, smáli jsme se, že by tu muselo svítit slunce jako v Kalifornii. Každopádně se to vše vysvětlilo a kontrola dopadla v můj prospěch, ” vysvětlil Baxa pro Neovlivní.cz. Jeho tvrzení potvrzuje i protokol z kontroly o výsledcích šetření ERÚ.

Reklama

Doporučované