Hlavní obsah

Exprimátor Prahy byl znovu odsouzen za Opencard. Pavel Bém to není

Soud znovu odsoudil kvůli Opencard bývalého primátora Tomáše Hudečka.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Advokát bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka vznesl námitku podjatosti soudce Alexandera Sotoláře, který má podruhé rozhodovat v kauze radních a elektronické karty Opencard. Neuspěl.

Článek

Soud znovu uznal obžalované Tomáše Hudečka, Evu Vorlíčkovou, Josefa Noska a Jana Tesku vinnými v kauze Opencard. S vědomím nevýhodnosti a neúměrných nákladů podle soudu při zadávání veřejné zakázky porušili pravidla zadávacího řízení, odůvodnil rozhodnutí soudce. Čtveřice dostala podmíněné tresty a navíc musí každý pražskému magistrátu nahradit škodu ve výši 40 tisíc korun.

Tresty pro čtveřici odsouzených

Tomáš Hudeček – 2 roky s podmíněným odkladem na 3 roky.

Eva Vorlíčková – 3 roky s podmíněným odkladem na 3 roky.

Josef Nosek – 2 roky s podmíněným odkladem na 3 roky.

Jan Teska – 3 roky s podmíněným odkladem na 3 roky.

Jeden z obžalovaných – bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček – dnes soudce, který má na starosti kauzu Opencard, označil za podjatého a z projednávání případu by měl být podle něj vyloučen.

S návrhem neuspěl. Předseda soudního senátu Alexander Sotolář se podjatý necítí a návrh odmítl.

Soudce otáčí důkazy, stěžuje si exprimátor Hudeček v kauze Opencard.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Městský soud v Praze začal v pondělí ráno kauzu Opencard projednávat znovu, protože mu případ vrátil Vrchní soud v Praze. Ten zrušil původní nepravomocný rozsudek.

Podle něho dostali podmíněné tresty bývalí pražští primátoři Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda, bývalý radní pro dopravu Josef Nosek, dřívější radní pro informatiku Eva Vorlíčková a někdejší ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska. Dalších deset obžalovaných bylo osvobozeno.

Odsouzení politici a úředníci označovali rozsudek za absurdní. Od začátku procesu mluvili o tom, že v kauze Opencard pouze napravovali škody, které způsobilo bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem. Ten přitom za Opencard nikdy stíhán a souzen nebyl.

S řadou námitek obžalovaných se ztotožnil Vrchní soud v Praze, který nařídil věc projednat znovu. Poukázal i na to, na co upozornil exprimátor Hudeček. Tedy, že městský soud nesprávně interpretoval některé důkazy a změnil nebo dokonce zcela otočil smysl některých výpovědí.

Před soudem už teď nestojí Bohuslav Svoboda, protože jeho stíhání přerušila poslanecká imunita. Nové rozhodnutí se tak bude týkat již jen Hudečka, Vorlíčkové, Noska a Tesky.

Ačkoliv měl soud pro nové projednání věci rezervované celkem čtyři dny, věc měl řešit až do čtvrtka, už během pondělního dopoledne uzavřel dokazování. Návrhy na nové důkazy předložené advokáty obžalovaných označil za nadbytečné.

Už před polednem tak začaly závěrečné řeči. Jako první promluvil státní zástupce. Ten trvá na tom, že se obžalovaní v souvislosti s projektem Opencard trestné činnosti dopustili. Státní zástupce připouští, že nebyli v jednoduché situaci, že skutečně většinu problémů s Opencard způsobil někdo jiný, ale měli prý situaci řešit jinak. Proto jim opět navrhl uložit podmíněné tresty. Advokáti obžalovaných pak navrhli zproštění viny svých klientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované