Hlavní obsah

Soudci mě vyměnili za 100 milionů. Ministr Pelikán pohrozil, že jim sebere dotaci, říká Rath

David Rath přišel s dalším tahem ve svém vleklém procesu.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Tvrdé důkazy nemá. Přesto David Rath dva týdny před klíčovým procesem obviňuje nejvyšší soudce. Tvrdí, že rozhodovali proti němu, protože jinak by jim ministr spravedlnosti sebral peníze na novou budovu.

Článek

Za dva týdny začne další soudní kolo v kauze Davida Ratha. Pro bývalého hejtmana a poslance ČSSD bude velmi důležité: může se stát, že už podruhé dostane 8,5 roku za korupci při středočeských zakázkách.

V červnu přišel o naději, že se mu podaří zpochybnit odposlechy, které jsou klíčovým prvkem v celém případu. Nejvyšší soudci konstatovali, že byly v roce 2011 povolené podle zákona. A tudíž u soudů použitelné jako důkaz.

A právě na nejvyšší soudce a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) teď Rath míří. Tvrdí, že podle jeho informací senát Nejvyššího soudu rozhodoval v červnu na Pelikánův nátlak. Kdyby odposlechy zpochybnil, říká Rath, ministr by soudu sebral víc než 100milionovou dotaci na dostavbu kancelářské části soudu.

Ministr i vedení soudu to popírá. A ostatně i Rath uznává, že tvrdé důkazy o tom nemá. Každopádně to ale chce zmínit na svoji obhajobu před Krajským soudem v Praze.

Krajský soud Ratha poslal do vězení, rozsudek ale později zrušil Vrchní soud v Praze - právě s argumentem, že odposlechy nebyly v pořádku. Po zásahu nejvyšších soudců se tedy musí proces u krajského soudu opakovat.

Reklama

Doporučované