Hlavní obsah

Soumrak nákupních center. Studie předvídá krach do pěti let

 

Reklama

Při příští krizi zavře jen ve Spojených státech každé třetí obchodní centrum. Jak se to projeví v Česku? Čeká i česká nákupní centra velké zavírání?

Článek

Když se k stále rostoucímu trendu on-line nakupování přidá byť menší ekonomický otřes, mají nákupní centra zaděláno na velký problém.

S takovou předpovědí přišlo centrum urbanistických analýz na Univerzitě George Washingtona v hlavním městě Spojených států. Podle jeho odhadů při příští ekonomické krizi zavře na 30 procent nákupních center.

„Nejhůř postižená budou zcela běžná ničím výjimečná centra. Ta, zaměřující se na luxus nebo naopak na nejlevnější zboží, tolik ekonomický propad nepocítí,“ míní Christopher Leinberger, šéf centra analýz. A kdy krize přijde? Zhruba během pěti let.

Jeho slova se týkají amerického trhu, kde funguje nejvíce nákupních center na světě. Na tisíc obyvatel připadá přes 2000 metrů čtverečních prodejní plochy.

Jak je na tom Česko, které v tomto ukazateli jednoznačně vede ve střední a východní Evropě? Hrozí i zde krachy nákupních center? A jaká obchodní centra plánují velcí realitní hráči? Nová, nebo raději ta zavedená? Podrobnosti v novém díle pořadu Dobrý byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované