Hlavní obsah

Českého „rumu“ by se Kubánec nenapil, říká šéf ostrovního rumového monopolu

Český rum musíme brát jako konkurenci, přiznává šéf exportu kubánského rumového monopolu.Video: Adam Junek

 

Reklama

Společnost Cuba Ron hlavně díky uvolňujícím se vztahům se Spojenými státy chce navyšovat výrobu. Šanci mají i české firmy.

Článek

Každý turista si z Kuby smí odvézt bez cla litr místního proslaveného rumu. A jen ze Spojených států se v posledním roce jejich příliv díky uvolněným vztahům více než zdvojnásobil na bezmála 300 tisíc. Státní společnosti Cuba Ron, která má na ostrově na výrobu třtinového moku bezmála monopol, tak potřebuje navýšit kapacity.

A tady naráží na problém. Veškeré obalové sklo musí dovážet a také modernizovat své likérky musí pomocí strojů zpoza hranic. A to je šance pro české firmy.

„Vyjednáváme aktuálně s Pacovskými strojírnami, je to na velmi dobré cestě. I české sklo bychom rádi dováželi,“ říká česky s výrazným přízvukem viceprezident Cuba Ronu Jorge Cardoso Segredo.

Pro Pacovské strojírny by tak mohlo jít o zakázku na dodávky strojů pro pět existujících likérek Cuba Ronu až za 100 milionů korun. V plánu je i zbrusu nová továrna. Špunty pro luxusní verze vyzrálých rumů by zase mohla dodávat Preciosa.

Takové se ovšem do tradičního mojita nepoužívají.

„Tam patří levnější bílé rumy. Zkoušeli jsme tady i mojito z českého piva. Je to moc dobré, ale jedno stačí,“ směje se Segredo, který vystudoval v Praze na Vysoké škole ekonomické zahraniční obchod. A české pivo by rád dovážel i na Kubu. Proto vyjednává se státním Budějovickým Budvarem.

Proč by Kubánci pohrdli českým bramborovým „rumem“? A budou si Kubánci moci dovolit koupit české pivo, když jej Cuba Ron do země přiveze? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované