Hlavní obsah

Soutěž o potravinářský výrobek Libereckého kraje letos zrušili

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Soutěž o nejlepší potravinářský výrobek Libereckého kraje letos kvůli koronavirové pandemii nebude, 17. ročník přesunuli organizátoři na příští rok.

Článek

Letos na podzim nebudou ani krajské dožínky, s nimiž je vyhlášení nejlepších výrobků tradičně spojené, řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). O krajské dožínky přišli zemědělci naposledy před deseti lety, kdy je zrušili po bleskových povodních.

Cílem soutěže o nejlepší potravinářský výrobek je prezentace a podpora místních potravinářských firem. Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už více než 700 regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil. Do soutěže se mohou přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale mají i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.

Výrobky posuzuje porota na základě kritérií, která hodnotí senzorické vlastnosti, jako je chuť, vůně či vzhled. Posuzuje se ale například i obal a technologie výroby. Nově bude od příštího roku odborná porota hodnotit i vliv výrobku na zdraví. „S touto iniciativou přišel ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta, bude se tam posuzovat jestli výrobek neobsahuje příliš soli, nějakých barviv nebo přidaných látek. Podle mě může být zdravá i tlačenka nebo třeba bůček,“ řekl Löffelman.

Kraj oceňuje vždy vítěze každé z devíti kategorií a tři nejlepší v celkovém pořadí. Výrobce si s oceněním odnese i šek s finanční odměnou a na výrobku může používat logo s označením „Výrobek roku Libereckého kraje“. Loni zvítězil bio okurkový sirup jablonecké společnosti Kitl. Na druhém místě skončila malinová marmeláda Jana Kakose z Českého ráje a třetí se umístila třináctka z Pivovaru Rohozec. Nově bude od příštího roku kraj udělovat i zvláštní cenu za přínos ke zdravému životnímu stylu.

Reklama

Doporučované