Hlavní obsah

Španělé chtějí vrátit čas o hodinu zpět. Vadí jim, že pracují do večera

 

Reklama

Návrh má reálnou šanci uspět. Změnu by uvítala také část opozice.

Článek

O hodinu zpět se v příštím roce posune čas ve Španělsku, pokud vyjde plán vlády podporovaný značnou částí opozice. Španělé se totiž už v příštím roce chtějí vrátit do stejného časového pásma s Velkou Británií a Portugalskem, kam Španělsko patřilo ještě v polovině minulého století.

Důvodem je snaha o dřívější konec pracovní doby. Španělé jsou totiž momentálně ve stejném časovém pásmu jako Češi a Němci, rozednívá se tedy o hodinu později než ve východní Evropě, zároveň ale pracovní den končí o proti nim později.

Běžná pracovní doba Španěla končí podle informací Eurostatu kolem osmé hodiny večerní, v ostatních západních zemích Evropské unie je ale běžný konec pracovní doby kolem šesté hodiny večer.

„Chtěli bychom, aby pracovní dny končily okolo šesté hodiny a abychom toho docílili, budeme pracovat na dohodě se zástupci zaměstnavatelů i odborů," řekla listu ABC ministryně práce Fátima Báňezová. Podle té by přesun do jiného časového pásma dal prostor Španělům trávit více času s rodinami.

Kromě vládních lidovců by změnu času uvítala také liberální strana Ciudadanos a socialisté. Návrh má tedy reálnou šanci uspět.

Do středoevropského časového pásma přesunul Španělsko v polovině minulého století diktátor Francisco Franco. Jedinou součástí země, kde platí stejný čas jako v sousedním Portugalsku a Británii, jsou Kanárské ostrovy ležící u západoafrických břehů.

Reklama

Související témata:

Doporučované