Hlavní obsah

Španělské město Zahara se dobrovolně izolovalo od světa… a koronaviru

Město Zahara de la Sierra se uzavřelo světu 14. března.

Reklama

Španělské město Zahara de la Sierra se dobrovolně zcela uzavřelo okolnímu světu. A radikální opatření, zdá se, zafungovalo: ve městě zatím nikdo neonemocněl.

Článek

Tak jako dříve zdejší pevnost poskytovala obranu před nepřáteli, dnes své obyvatele chrání před koronavirem.

Jihošpanělská Zahara de la Sierra se nachází v horách, vysoko nad Andalusií. Rychle se šířící nákaza vnukla starostovi Zahary nápad: znovu zavřít brány města. Starosta města Santiago Galván totiž v den vyhlášení nouzového stavu nařídil uzavřít téměř všechny přístupové cesty do Zahary. Otevřená zůstala jen jedna. Ta je hlídána policistou.

Tato taktika se v zemi, kde se koronavirem nakazilo přes 100 000 lidí a přes 10 000 zemřelo, ukázala jako úspěšná: u žádného z 1400 obyvatel Zahary se nákaza neprokázala. I přes to, že se infekce objevila v okolních vesnicích.

Obyvatelé přísné opatření uvítali, zejména pak starší občané, kteří jsou koronavirem a následným onemocněním covid-19 ohroženi nejvíce. Téměř čtvrtina obyvatel je starší 65 let a více než 30 lidí bydlí v domově důchodců.

Zahara de la Sierra je populárním cílem turistů. Podle slov starosty Galvána muselo město po zavedení opatření odmítat návštěvníky z Francie a Německa, kteří s novými pravidly nebyli seznámeni.

Vstup povolen po dezinfekci

Při příjezdu do města jsou nově všechna auta včetně pneumatik pečlivě umyta. Podle starosty není možnost do města vjet nedezinfikovaným autem. Přiznává, že se efektivita nařízení pohybuje mezi 20 a 80 % procenty, důležité je ale obyvatele ujistit. „Dokázali jsme naše sousedy uklidnit. Vědí, že se nikdo cizí do města nedostane,“ uvedl starosta Galván pro americký server CNN.

Podobná opatření platí i uvnitř města. Každé pondělí a čtvrtek v 17:30 dezinfikuje skupina zhruba deseti lidí ulice, náměstí a fasády domů. Jeden z nich je například místní farmář, který pomáhá dezinfikovat město pomocí svého traktoru.

Nákup až ke dveřím

Jeden z místních podniků platí dvě ženy, které pomáhají roznášet nákupy a léky potřebným. Minimalizují tak pohyb osob po městě. Roznášejí nákupy zejména těm nejzranitelnějším. Pracují zhruba 11 hodin denně a o jejich služby roste zájem.

„Obyvatelé města jsou se službou moc spokojeni. Nemusí chodit ven a cítí se v bezpečí,“ uvedla pro CNN Auxi Rasconová, jedna z žen, které roznášejí po městě nákupy. Je také hrdá na opatření, jež ve městě platí. „Udělali správnou věc ve správný moment a teď vidíme výsledky,“ dodala.

Jídlo seniorům roznášejí také členky místní ženské asociace. Starají se nejen o donášku potravin, ale i o drobné opravy v domě. Na Facebooku zase vznikla stránka s výzvou, která nabádá starší obyvatele Zahary k nahrání starých fotografií na síť. Chtějí tak nejen cvičit paměť, ale i vytvořit komunikační kanál s rodáky, kteří bydlí v zahraničí. Na ulicích města se také organizují světelné show. Ty mají naopak pobavit nejmladší obyvatele Zahary.

Pandemie tak, jako po celém světě, zachvátila v Zahaře turistický ruch a narušila chod lokálních podniků. Město se ale zavázalo po dobu výjimečného stavu pokrýt restauracím a obchodům veškeré výdaje na chod, tedy elektřinu, vodu a daně. Například restaurace a bary, které jsou na turismu závislé, by jinak zkrachovaly. Podle starosty nejde jen o finanční injekci. Domnívá se, že se mu tak podaří udržet v Zahaře komunitní život. Je si ale jistý, že nakonec bude jeho město potřebovat finanční pomoc od Madridu či regionálních úřadů. Galván ale doufá, že si Zahara, stejně jako v minulosti, s krizovou situací poradí.

Reklama

Doporučované