Hlavní obsah

Španělsko, milujeme Tě. Stovky tisíc lidí vyšly v Barceloně do ulic na protest proti nezávislosti Katalánska

V centru Barcelony demonstrovaly stovky tisíc lidíVideo: AP

 

Reklama

Až 1,1 milionu lidí demonstrovalo v ulicích Barcelony. Dva dny po vyhlášení nezávislosti Katalánska přišli lidé vyjádřit svůj nesouhlas.

Článek

Demonstrace začala ve 12 hodin místního času v centru Barcelony. Podle organizátorů akce, organizace Katalánská občanská společnost, bylo na místě 1,1 milionu lidí. Podle místní policie bylo účastníků kolem 300 tisíc.

Lidé nesli španělské i katalánské vlajky a volali Díky Španělsko, Katalánsko Tě miluje. V průvodu, který prošel centrem města, vládla podle záběrů ze sociálních sítí slavnostní atmosféra. Hlavním heslem události je slogan „Všichni jsme Katalánsko. Zdravým rozumem k soužití!”. Mnoho lidí s sebou mělo i transparenty volající po uvěznění katalánského vůdce Carlese Puigdemonta. Belgický ministr pro azyl a imigraci Theo Francken pro belgickou televizi VTM uvedl, že pokud Puigdemont požádá o politický azyl, je možné, že ho v Belgii získá.

Manifestace, která skončila dvě hodiny po poledni, se účastnili i někteří místní politici, lídři stran, které odmítly v pátek v katalánském parlamentu hlasovat pro rezoluci o nezávislosti.

Na demonstraci vystoupilo i několik bývalých a současných španělských politiků, například socialistický politik Josep Borrell, jenž býval španělským ministrem a také předsedou Evropského parlamentu. Dorazila i španělská ministryně zdravotnictví Dolors Montserratová či předseda strany Ciudadanos Albert Rivera. Z místních politiků přišel šéf katalánských lidovců Xavier García Albiol či lídr katalánských socialistů Miquel Iceta. Opoziční politička Inés Arrimadas před začátkem protestu krátce promluvila k demonstrujícím. „Tichá většina Katalánců ještě jednou vchází do ulic, aby ukázala, že se cítí být Katalánci, Španěly a Evropany,” řekla.

Demonstraci svolala organizace Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem Všichni jsme Katalánsko a má být protestem proti páteční rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Tu schválil katalánský parlament, v němž měli v předchozích dvou letech většinu separatisté. Kvůli jejich snahám o nezávislost Madrid od soboty převzal vedení Katalánska, rozpustil tamní parlament a vyhlásil na prosinec volby.

Organizace SCC pořádala podobně velkou demonstraci už 8. října, kdy také lidé v ulicích Barcelony protestovali proti snahám tamní vlády o odtržení této autonomní oblasti od Španělska. Tehdy SCC oznámila, že dorazil téměř milion lidí, podle policie jich bylo 350 tisíc.

Reklama

Doporučované