Hlavní obsah

Španělský parlament schválil dobrovolnou smrt. Snaží se o to i další země

Foto: felipe caparros, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Španělští zákonodárci přijali návrh zákona, který povoluje eutanazii i asistovanou sebevraždu. Španělsko se tak stane jednou ze sedmi zemí na světě, kde je eutanazie legální. Její legalizaci ovšem řeší i další země.

Článek

Španělský zákon umožňuje asistovanou sebevraždu a eutanazii lidem se „závažnými a neléčitelnými“ nebo vysilujícími nemocemi, které jim způsobují „nesnesitelné utrpení“.

Na sklonku týdne pro něj zvedlo ruku 198 poslanců, 138 bylo proti. Informoval o tom web The Times.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě umírající sám; asistent jen připraví třeba jedovatý nápoj, zajistí lékařský dohled nebo prostory.

Podle The Times španělským parlamentem v posledních letech návrh zákona čtyřikrát neprošel, a to zejména díky tvrdému odporu, který k eutanazii zaujímá v zemi vlivná a silná katolická církev.

I proto součástí schválené normy je, že každý zdravotník může účast na procesu eutanazie či asistované sebevraždy odmítnout na základě náboženského přesvědčení.

Sedm zemí na světě

Pokud zákon senátoři nijak nepozmění, mohl by být schválen příští rok na jaře.

Španělsko se v takovém případě stane čtvrtou zemí v Evropské unii, která umožňuje těžce nemocným pacientům rozhodnout se pro odchod ze života.

Zatím tak mohou učinit v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku. Kromě EU mají občané toto právo i v Kanadě, Kolumbii a Západní Austrálii.

Některé země světa, například Švýcarsko, umožňují asistovanou sebevraždu, tedy sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. To platí i v několika státech USA.

V České republice ani jedna z těchto možností legální není. Zákon – stejně jako v řadě dalších zemí – počítá pouze s tzv. pasivní eutanazií, tedy možností odpojení od přístrojů v případě, že daný pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě. Vláda v červenci snahu některých poslanců o legalizaci eutanazie zamítla.

Snaha o legalizaci probíhá v Portugalsku, Rakousku i na Novém Zélandu

V únoru schválil podobné návrhy zákonů o legalizaci asistovaných sebevražd i eutanazie parlament Portugalska. Zda a kdy zákon vstoupí v platnost, však není jasné. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa, který jej musí podepsat, k němu již předem podle webu The Times vyjádřil výhrady. Má sice právo normu vetovat, poslanci jej ale mohou přehlasovat.

Legalizaci eutanazie schválili v říjnovém referendu i Novozélanďané. Podle The New Zealand Herald by první pacienti mohli využít eutanazie zhruba v polovině roku 2021. Nárok na ni mají mít podle plánu pouze lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí a pravděpodobně jim nezbývá více než šest měsíců života.

Na Novém Zélandu by se mělo (stejně jako v případě Španělska) jednat o pacienty, kteří prožívají „nesnesitelné utrpení“, jemuž nelze žádnými prostředky ulevit. Nevyléčitelně nemocní by si smrtící látku mohli aplikovat sami, nebo by jim ji mohl podat lékař či zdravotní sestra.

Dvě evropské země se ale vydávají cestou legalizace asistovaných sebevražd. V Rakousku ji minulý týden podle agentury DPA otevřel tamní ústavní soud. Ten rozhodl, že definice zákoníku o trestnosti dopomoci při sebevraždě je protiústavní, protože porušuje základní právo na svobodu jednotlivce. Podle soudu se zákazem umírajícímu upírá základní právo na svobodné rozhodnutí.

Dekriminalizace asistované sebevraždy by měla podle agentury APA vstoupit v platnost na konci roku 2021.

O možnosti asistované sebevraždy letos v únoru rozhodl také ústavní soud v Německu, který stejně jako ten rakouský dospěl k závěru, že zákon omezující asistované sebevraždy porušuje základní práva těžce nemocných.

Reklama

Doporučované