Hlavní obsah

Špatné podmínky pro zahraniční dělníky v Agrofertu? Výmysl, reagoval Babiš

Andrej Babiš.

Reklama

Článek se objevil na serveru německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle.

Článek

Článek serveru německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle (DW) o zahraničních dělnících, kteří údajně pracují za špatných podmínek ve firmách spadajících pod holding Agrofert, je vymyšlený, řekl dnes novinářům před odletem do Bratislavy na schůzku premiérů Visegrádské čtyřky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj podobných článků přibývá, protože lidem v Evropě vadí, když kriticky hovoří o migraci. Akcie svého holdingu Agrofert vložil Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů předloni v únoru do svěřenských fondů.

Server DW uvedl, že zahraniční dělníci často pracují ve firmách spadajících pod Agrofert za špatných podmínek, řada z nich navíc do Česka přišla za značně podezřelých okolností. Svoji reportáž založil na výpovědi jednoho z Vietnamců, který dříve pracoval v Mirovicích ve firmě Vodňanská drůbež, jež spadá pod Agrofert.

„Článek začíná, že jsem populista protimigrantský. Sprosťáren ze strany těchto promigrantských médií, jako Guardian nebo Deutsche Welle, stále přibývá, protože evidentně v Evropě vadím lidem, když kriticky mluvím o migraci. Je to vymyšlený článek, samá nepravda,“ řekl Babiš. „Už dnes vnímám, jak některá promigrantská média publikují o mně nepravdy a lži,“ doplnil.

V konkrétním případě šestatřicetiletého Vietnamce šlo podle Deutsche Welle o to, že musel zaplatit 14 000 dolarů (317 000 korun) zprostředkovateli za to, aby mu pomohl překonat všechny byrokratické překážky. Když pak šel na pohovor na českou ambasádu, znal prý už dopředu všechny otázky.

Společnost Vodňanská drůbež v reakci ČTK napsala, že s žádnými zprostředkovateli zahraničních dělníků nespolupracuje. „V České republice platí přísná ochrana zaměstnanců, která je navíc úřady kontrolována. Ve společnosti Vodňanská drůbež každý zaměstnanec pracuje s předem uzavřenou a podepsanou pracovní smlouvou, DPČ (dohodou o pracovní činnosti) nebo DPP (dohodou o provedení práce). Dočasně přidělení zaměstnanci agentur práce pracují na základě rámcové smlouvy a dohody o dočasném přidělení,“ uvedl Jan Pavlů z Agrofertu. „Pro všechny kmenové zaměstnance ze zemí mimo EU platí stejné mzdové a pracovní podmínky jako pro kmenové zaměstnance z ČR a EU, včetně ubytování. Dočasně přidělení zaměstnanci agentury práce mají stejné mzdové a pracovní podmínky jako kmenoví zaměstnanci,“ dodal.

Muži byla podle DW slíbena „lehká práce v drůbeží fabrice za zhruba 1000 dolarů (22 700 korun) měsíčně“. „Byla to špinavá, zčásti krvavá, velmi nehygienická a špatně placená práce,“ řekl o své zkušenosti Vietnamec, který si měsíčně přišel v přepočtu na 550 eur (14 180 korun), tedy jen o něco více, než činí minimální mzda. Podle DW působí i bydlení pro pracovníky neútulným a sešlým dojmem. V jednom ze dvoupokojových bytů podle serveru bydlí deset Vietnamců, z nichž žádný údajně nemá řádnou pracovní smlouvu.

Ubytovny společnosti ale podle Pavlů splňují hygienické normy a jsou také hygienickou správou kontrolovány. „Rozhodně odmítáme, že bychom my někoho ubytovávali v dvoupokojovém bytě v počtu deseti osob. Společnost Vodňanská drůbež také nově zrekonstruovala přímo ve Vodňanech ubytovnu pro 100 osob, což si vyžádalo investice za 40 milionů korun,“ doplnil Pavlů.

Reklama

Související témata:

Doporučované