Hlavní obsah

Špion, nebo hrdina? Snowden vydal memoáry a na krku má novou žalobu od amerických úřadů

Foto: Flicker.com / Zennie Abraham

Špion, nebo hrdina? Snowden vydal memoáry a na krku má novou žalobu od amerických úřadů.

Reklama

Edward Snowden vydal memoáry, ve kterých líčí další nové podrobnosti ohledně vnitřního chodu amerických tajných služeb. Byl jejich zaměstnancem, ale v roce 2013 odtajnil důvěrné informace. Od té doby žije v Rusku. Ale i tam se na něj americké úřady snaží dosáhnout s novou žalobou.

Článek

Špion, nebo hrdina? Edward Snowden před šesti lety porušil dohodu s americkými tajnými službami a zveřejnil důvěrné informace. Hrozbu doživotí v americkém vězení odvrátil ruský prezident Vladimir Putin, když mu poskytl azyl. A v Rusku také žije dodnes.

V úterý mu po celém světě vyšla memoárová kniha s názvem „Permanent Record“, a tak se Snowdenovo jméno začalo opět ve velkém objevovat na předních stranách tisku a v televizních obrazovkách. Znovu se také bývalý pracovník amerických NSA a CIA dostal do hledáčku amerického ministerstva spravedlnosti.

Vedle toho, že ho americká vláda viní ze špionáže, teď nově uvalila další obvinění spojená právě s novou knihou. Nelíbí se jí, že Snowden vydělává na státních tajemstvích.

Snowden na svém Twitteru sám oznámil obvinění od ministerstva v den publikace knihy: „Vláda Spojených států amerických právě oznámila, že mě bude žalovat kvůli mé knize memoárů. Je to přesně ta kniha, kterou vláda číst nechce.”

Na co přesně naráží? Snowden od začátku tvrdí, že zveřejnil důvěrné informace kvůli porušování ústavy ze strany amerických úřadů. Například reportoval o sledování a odposlouchávání zahraničních politiků, mezi nimiž se objevila i německá kancléřka Angela Merkelová, bývalá brazilská prezidentka Dilma Rousseffová nebo bývalý mexický prezident Calderón. A únik informací se týkal i nelegálního zacházení se soukromými daty nebo zneužívání telefonních společností v USA.

Druhou žalobu týkající se Snowdenových memoárů uvalilo ministerstvo spravedlnosti i na vydavatelský dům Macmillan and Holtzbrinck, který knihu vydává.

Ačkoliv Snowden žije už šest let v Rusku, chce se mu ale více na Západ. Třeba do Francie. Ve francouzském rádiu France Inter řekl, že by se z Ruska rád odstěhoval. A francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová se tolik nebrání. Pro televizi RTL řekla, že by se jí poskytnutí azylu Snowdenovi „nepříčilo”.

Další politička z Macronova hnutí, která vedla evropskou kandidátku, Nathalie Loiseauová Snowdenovo případné stěhování do Francie vyloženě kvituje. „Snowden posloužil lidstvu, ukázal nám pomocí důkazů, že existuje neuvěřitelně rozšířený systém sledování a nelegální sbírání dat za zády všech,” řekla také pro rádio France Inter.

V rozhovoru pro německý týdeník Die Welt ale Snowden řekl, že chce o azyl zažádat v Německu.

Že Snowden hledá podporu v Evropě, není náhodné. V dubnu tohoto roku prošel Evropským parlamentem nový zákon, který chrání tzv. whistleblowery, tedy lidi upozorňující na nekalé praktiky.

Mezi největší takové úniky se v Evropě řadí především kauza Cambridge Analytica, ve které šlo o data milionů facebookových uživatelů, nebo Panama Papers, ze kterých na povrch vyplulo praní špinavých peněz vysoce postavených osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované