Hlavní obsah

Policie opět navrhla obžalovat Babiše, spis má na stole žalobce Šaroch

Foto: Michal Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Státní zástupce Jaroslav Šaroch bude znovu rozhodovat, zda Andreje Babiše pošle před soud kvůli Čapímu hnízdu.

Reklama

Policie doplnila do spisu výpovědi Andreje Babiše mladšího a bývalého manažera farmy. Státní zástupce se bude podruhé rozhodovat, zda kauzu pošle k soudu.

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch může začít napodruhé studovat spis případu Čapí hnízdo. Policie oznámila, že splnila jeho pokyny a vrátila mu výsledky vyšetřování.

„Pražští kriminalisté doplnili úkony ve vyšetřování případu ‚Čapí hnízdo‘ zadané dozorovým státním zástupcem. Dnes jsme předali spisový materiál na Městské státní zastupitelství v Praze,“ napsala policie na Twitteru.

Městské státní zastupitelství potvrdilo, že vyšetřovatelé navrhují poslat premiéra Andreje Babiše a jeho bývalou poradkyni Janu Mayerovou (Nagyovou) před soud. „Součástí předloženého spisového materiálu je návrh na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Zda se kauza, ve které jde o přidělení padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku, skutečně dostane před soud, však do značné míry závisí na žalobci Šarochovi. Ten už jednou případ zastavil. Babiš a Mayerová se vrátili do pozice obviněných až po zásahu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nařídil rozsáhlé doplnění vyšetřování.

Policie do spisu doplnila výpovědi dvou důležitých svědků - Andreje Babiše mladšího, který v první vlně kauzy nevypovídal, a bývalého manažera farmy. Svědectví obou míří v neprospěch premiéra, který byl hybatelem celého projektu Čapího hnízda.

Před předáním doplněného spisu žalobci se s výpověďmi seznámili i advokáti obou obviněných.

Je celkem pravděpodobné, že se státní zástupce Šaroch rozhodne až po volbách do Poslanecké sněmovny, které budou 8. a 9. října. V roce 2019, kdy obžalobu posuzoval poprvé, mu to trvalo čtyři měsíce. Nyní je spis navíc obsáhlejší.

„Zvláštní lhůta pro zpracování věci nebyla prozatím stanovena. Dle interních předpisů platí lhůta pro zpracování věci v délce dvou měsíců. Lhůta může být v odůvodněných případech prodloužena, zároveň však nemusí být využita v plném rozsahu,“ uvedl k tomu mluvčí státního zastupitelství.

Pokud žalobce nerozhodne do voleb, budou poslanci už potřetí řešit, zda Babiše vydají k trestnímu stíhání.

Reklama

Doporučované