Hlavní obsah

Úder na baštu islamistů v Sýrii. Spojenci útočí na Rakku, odřízli ji od vody

Američané v Rakce bombardují mosty.

 

Reklama

Boje na severu Sýrie vstoupily do nové fáze. Nálety odřízly město od vody. Kurdové spoléhají na odpor civilního obyvatelstva.

Článek

Na severu Sýrie se schyluje k velkému boji. Demokratické síly Sýrie (SDF), uskupení, jenž sdružuje místní skupiny bojujcí proti takzvanému Islámskému státu a které vojensky podporují Spojené státy, oznámily zahájení nové fáze ofenzivy.

Cíl je jasný: dokončit obklíčení hlavního města syrských islamistů Rakky, odříznout ho od zásobování a získat ho do svých rukou. Koalice má pod kontrolou mosty přes Eufrat, některé cíleně bombardovala. Při náletech byla Rakka odříznuta od pitné vody, což IS vzápětí využil k propagandě.

Zničený most přes Eufrat v Rakce.

V severních částech Rakky svádějí jednotky SDF, kterým dominují bojovníci z kurdských milic YPG, s islamisty tuhé boje - i přes vydatnou americkou vzdušnou podporu. Při útoku jednotky SDF spoléhají také na podporu místního obyvatelstva.

Obklíčením Rakky chce SDF přerušit spojení mezi velením Islámského státu a jeho oddíly například ve východní provincii Dajr az-Zaur.

Ofenziva začala loni v listopadu. Boje postupují obdobně jako v Mosulu, který je baštou islamistů v Iráku. I zde nejprve koalice získávala do svých rukou s pomocí civilního obyvatelstva rozsáhlá předměstí. Po zdlouhavých bojích doslova o každou ulici se spojenecké jednotky dostaly až k řece Tigris. I zde cílenými nálety zničily většinu mostů - a to tak, aby šly po vyhnání Islámského státu z města snadno opravit.

Reklama

Doporučované