Hlavní obsah

Spojené státy už ve čtvrtek zasáhne nejničivější hurikán za desítky let, na milion lidí již úřady evakuovaly

K USA se blíží nejničivější hurikán posledních desetiletí.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Podle prezidenta USA je země na úder živelné pohromy zcela připravena. Obyvatele pobřeží bude ohrožovat nejen silný vítr, ale také přívaly vody.

Článek

Podle posledních předpovědí by se měl hurikán Florence v pátek zastavit těsně u pobřeží Severní Karolíny a následně se stočit doleva na jih. Pro pobřežní státy to znamená, že bouře zasáhne jednak Severní Karolínu a zároveň způsobí větší škody, než se předpokládalo, i v Jižní Karolíně. Některé oblasti budou muset pod náporem větru vydržet více než 24 hodin. Jeff Byard z Federální agentury pro krizový management blížící se bouři přirovnal k „ráně Mika Tysona“ a upozornil, že středa je posledním dnem, kdy se bude možné bez problémů evakuovat. Úřady obyvatele ohrožených oblastí upozornily na to, že pro ně nebudou vysílat žádné záchranné týmy, pokud se na místech, kde je přikázaná evakuace, rozhodnou zůstat.

Miliony Američanů se na východě Spojených států připravují na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za desítky let. V centru hurikánu čtvrté kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině a zřejmě bude zrychlovat. Dosáhnout by tak mohl skoro páté kategorie.

K americkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Stav ohrožení vyhlásil v úterý i Washington a prezident Donald Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán plně připravena.

Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která začala v úterý v poledne místního času. Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Někteří obyvatelé Virginie ale možná budou muset na nouzové přístřešky čekat i několik dní. Místní úřady uvedly, že některé přístřešky se otevřou až ve středu nebo ve čtvrtek. Guvernér Ralph Northam nařídil povinnou evakuaci některým obyvatelům níže položených pobřežních oblastí. Týká se zhruba 245 000 lidí, uvedla agentura AP.

Stav ohrožení v úterý nově vyhlásila i starostka hlavního města USA Washingtonu Muriel Bowserová. Město se připravuje na silný déšť, záplavy i výpadky elektřiny. Ve Washingtonu bylo zrušeno několik veřejných akcí a pouličních slavností plánovaných na nadcházející víkend. Bowserová doporučila obyvatelům, aby se zásobili potravinami i bateriemi.

Nejvíce lidí ohrozí přívaly vody

Podle místních úřadů budou lidé ohroženi hlavně bleskovými povodněmi a elektrickým vedením, které strhnou padající větve stromů.

Podle stanice CNN je hurikán nebezpečnější také kvůli tomu, že pravděpodobně zasáhne i oblasti, kde k hurikánům zpravidla nedochází. Podle ní tak nejsou tak dobře připraveni na to, jaké následky s sebou bouře může přinést.

Rozhovor o hurikánu Florence s meteorologem ČHMÚ Davidem Rývou.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

Mezi ně patří také náhlý vzestup hladiny moře za bouře. Právě ten má podle experta krizového úřadu (FEMA) Brocka Longa potenciál způsobit nejvíce úmrtí. Pobřeží může spláchnout až 20metrová „zeď vody". Podle Longa představuje smrtelné nebezpečí už při 3,5 metrech.

Prezident Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán Florence „absolutně a zcela připravena“. Trump vyhlásil stav ohrožení pro Severní a Jižní Karolínu a Virginii, což umožňuje uvolnění pomoci těmto státům ze strany federálních úřadů. Trump rovněž zrušil dva předvolební mítinky plánované na čtvrtek a pátek v ohrožených oblastech.

Záplavy možná zasáhnou i vnitrozemí

Prezident po schůzce se šéfem úřadu pro krizové situace (FEMA) Brockem Longem apeloval na obyvatele ohrožených oblastí, aby „všichni odešli“. Long přirovnal Florence k ničivému hurikánu Hugo, který v roce 1989 jako dosud poslední bouře čtvrté kategorie zasáhl Severní Karolínu.

Hugo zabil 50 lidí a způsobil škody za více než deset miliard dolarů. Florence může podle Longa přinést podobně katastrofální následky, pokud lidé neuposlechnou výzvy k evakuaci. Výpadky dodávek elektřiny po přechodu bouře mohou trvat až několik týdnů, dodal Long.

Podle varování meteorologů může hurikán nejen poničit pobřežní regiony, ale zasáhne zřejmě také oblasti hlouběji ve vnitrozemí. Očekávané prudké lijáky by mohly způsobit záplavy v Apalačských horách, a dokonce až ve státě Západní Virginie, jehož východní okraj leží několik set kilometrů od atlantického pobřeží.

Na možný bouřkový systém v jihovýchodní části Mexického zálivu se připravuje i Texas, oznámil v úterý guvernér státu Greg Abbott.

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. S jistotou úřady očekávají rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Před hrozbou hurikánu varovalo i české ministerstvo zahraničí. Návštěvníky USA upozornilo, aby pozorně sledovali zprávy na webových stránkách amerického Národního střediska pro hurikány a důsledně se řídili pokyny místních úřadů.

Reklama

Doporučované