Hlavní obsah

Spokojeni už nebudeme nikdy, můžeme jen čekat, říká Kuciakův otec

Foto: Profimedia.cz

Jozef Kuciak s manželkou Janou na snímku ze čtvrtka.

Reklama

„Zbývá nám jen věřit v to, že se to skutečně povede dobojovat do konce,“ říká otec Jána Kuciaka Jozef. Den po rozsudku, který osvobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou, poskytl Seznam Zprávám rozhovor.

Článek

Jak se cítíte? Máte po včerejšku ještě sílu bojovat?

Myslím, že nás to ještě utvrdilo v tom, že musíme bojovat. Byli jsme chvilku šokovaní, ale nakonec jsme to nějak zvládli a pokračujeme dále.

Když jsme se bavili v únoru u vás, tak jste s vaší manželkou a paní Kušnírovou říkali, že věříte v odsouzení, ale že předpokládáte problémy u nejvyššího soudu. Jak to vidíte teď, po tom včerejším rozsudku?

Nyní se situace obrátila. Momentální stav nejvyššího soudu se změnil, jeho bývalý předseda a zároveň prezidentský kandidát Štefan Harabin tam už svoje lidi nemá, takže si myslíme, že by to mohlo dopadnout dobře. Musíme tomu věřit.

Takže věříte, že nejvyšší soud ten včerejší rozsudek může zvrátit, že je na to šance?

Ano, je tam šance, určitě. Teď záleží i na tom, jak prokurátor a naši právní zástupci sepíšou odvolání, ale nepřestávám věřit tomu, že se to zvrátí.

Vy jste si ten rozsudek včera nevyslechli celý, před tím odůvodněním jste ze soudní místnosti odešli. Seznámíte se s ním, až bude v písemné formě?

To odůvodnění jsme víceméně sledovali, když pak šlo online na internetu. Takže zhruba víme, o co se to odůvodnění opírá.

Co si myslíte o rozsudku a odůvodnění den po jejich vyhlášení? Tam se hodně opakovalo, že to je řetězec nepřímých důkazů. To byl ten hlavní argument soudního senátu.

Já tedy nemám právní vzdělání, ale bavili jsme se o tom s našimi právníky. S jedním pánem jsme se také bavili o výzkumu vymahatelnosti práva v rozsudcích, který dělala Evropská unie. Asi z 25 států skončilo Slovensko na posledním místě. Mluvili jsme o tom, že se to u nás bere exaktně, že zkrátka jen přesně litera zákona. Že neuspějí vedlejší okolnosti ani skládačka, která do sebe zapadá, pokud tam není přímý důkaz. Přitom je v Evropě spousta rozsudků, kde se i takové důkazy přijaly a pachatelé byli odsouzeni. Takže je to věc právního názoru a tento senát má takový názor, jaký má. Musíme to akceptovat, ale i věřit, že se to zvrátí.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Zleva: Jana Kuciaková, Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová. Snímek z února 2020.

Máte důvěru k soudnímu senátu, který rozhodoval v Pezinku?

Je to o tom, že já ani jednoho z nich osobně neznám a podle těch šumů, co přicházely, bylo víceméně jasné, že předsedkyně senátu byla pro potrestání a dva přísedící byli proti. Takže jestli je to jen čistě věc právního názoru, nebo jestli je za tím jiný důvod, proč soud takto rozhodl, nevím…

Jak hodnotíte celý průběh toho procesu, včetně mediálního zájmu? Často unikaly informace, i co se týče třeba online nebo zvukového přenosu, soudkyně několikrát média pokárala… Myslíte, že to mělo na celý proces nějaký vliv?

Podle mě by to mělo procesu jen pomoci, protože lidé chtějí být informovaní, vědět. Já jsem osobně pro to, aby byli informovaní o všem, ale je to zase věc názoru toho soudu. Možné je i to, že právě proto, že byl takový velký mediální tlak, tak si ti soudci postavili hlavu a rozhodli tak, jak rozhodli. To jsou všechno jen dohady.

Pokud by i to odvolání k nejvyššímu soudu dopadlo stejně jako včerejší rozsudek a soud by Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou definitivně osvobodil, přijali byste takový rozsudek?

Já bych to nikdy nepřijal, ale potom už vlastně neexistuje žádné dovolání. Můžeme se odvolat k evropskému soudu, ale ten nemá tu pravomoc, aby zvrátil rozsudek. Je předpoklad, že aspoň Kočner se určitě jen tak z vězení nedostane. Ten byl odsouzen za kauzu falšování a soudů má na krku ještě víc. Stejně tak Zsuzsová. Ale bylo by to takové určité zadostiučinění, pokud by byli odsouzeni i za tu vraždu. To už není v našich rukách, ale spokojeni nikdy nebudeme. Vždycky tam bude ta pochybnost, kdo byl ten konečný článek Kočnera, jestli tam je ještě někdo jiný nebo v některé jiné skupině. Podle toho, co teď každý den vychází najevo, ta propojenost soudů a výkonné moci… Je to ve 21. století skoro nepochopitelné.

Vypadá to, že dvěma hlavními možnostmi výkladu je teď po rozsudku buď to, že zadavatelé vraždy jsou nějací geniální zločinci, zametači stop, nebo že policie a prokuratura neodvedly dostačující práci. Vy teď naznačujete ještě jinou možnost, ale máte důvěru v policejní práci a v práci prokuratury, která proběhla?

V práci policie v tomto případě mám důvěru a prokuratuře též nemáme moc co vytýkat, neboť pracovala s tím, co dostala od policie. Mluvím spíš o tom vyhodnocení, o tom, jak to vyhodnotili soudci. Jsou to sice nepřímé důkazy, ale přesně zapadají do sebe. Těžko lze u takových lidí jako Kočner nebo Zsuzsová očekávat, že se budou bavit přímo, že bude přímý důkaz „tamtoho dám zavraždit, teď vám za to zaplatím, ještě si to vyfotím“ a bude to s ověřeným podpisem, aby to byl skutečně exaktní důkaz. Sto právníků, sto názorů.

Zbývá nám jen věřit, že se to skutečně povede dobojovat do konce. Momentálně se stále pracuje na ostatních případech, které s tím souvisí, to jsou ty objednávky dalších vražd. Věřím, že se v mezičase zase něco objeví a dopadne to dobře.

Nejvyšší soud bude řešit odvolání nejspíš až na jaře. Co vás čeká do té doby?

My vlastně nemůžeme ani nic jiného dělat než čekat. Jiné plány nemáme. Je tam ještě ta možnost, ale to se netýká přímo vraždy, ale všech kauz, které Janko otevřel. Byli jsme i se Zlaticou Kušnírovou v Bruselu a požádali jsme, aby některé případy, které souvisí s Jankovými články, dozorovala evropská prokuratura. Takže uvidíme, jak to všechno dopadne.

Reklama

Doporučované