Hlavní obsah

Spolek na jihu Čech díky dronům zachránil při sečení luk na 170 srnčat

Foto: Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Spolek Stop sečení srnčat letos díky využití dronů zachránil v Jihočeském kraji na 170 mláďat srnce. Drony používá na monitoring luk termokamerou před sečením. Další tři desítky srnčat zachránili dobrovolníci díky obchůzkám.

Článek

Na projektu využití dronů se podílí českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE), řekl za ni Zdeněk Zuntych. Podle odhadů spolku zahyne ročně v Česku při sečích luk na 60 tisíc srnčat. Geny zvěři velí se před blížícím se nebezpečím přikrčit, a řidič zemědělského stroje ji pak nemá šanci ve vzrostlé trávě či jeteli vidět.

„Drony nám hodně pomohly. Začali jsme je používat prvním rokem díky veřejné sbírce, z níž jsme nákup financovali,“ uvedl člen spolku Stop sečení Petr Szabó. Loni spolek zachránil 84 mláďat.

„Snažíme se přizpůsobit aktuálním požadavkům. Běžně se dozvídáme, kde budeme působit až večer před vyháněním. Není to lehké. Zvláště, vyhledávají-li se mláďata v mlze a přemisťují. To bývá maximálně 150 metrů od místa nálezu,“ uvedl Szabó. Spolek na jihu Čech působí především na Českobudějovicku a Českokrumlovsku.

Dron s termovizí je podle lidí podílejících se na záchraně srnčat jediný efektivní způsob, jak mláďat před senosečemi ochránit. „Pilotovat drony není jen zábava. Jejich využití je skutečně široké. Chtěli jsme pomoci dobré věci a přitom získat další zkušenosti s pilotáží,“ řekl vědecký asistent z Katedry dopravy a logistiky VŠTE Patrik Gross.

Reklama

Související témata:

Doporučované