Hlavní obsah

Jaké chceme zrušit instituce v EU, teď přesně nevím, ale v našem programu je dohledám, slibuje kandidát SPD Ivan David

Duel kandidátů do EP Ivana Davida (SPD) a Jana Povýšila (ESO).Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Instituce, u kterých se prokáže, že nejsou účinné, v EU zrušíme“, říká lídr kandidátky SPD pro volby do Evropského parlamentu Ivan David. Jaké konkrétní instituce by rušil, ale neví. „Ten, kdo to do našeho programu napsal, to ví. Ke mně se nemusí všechno dostat. Jestli vás to zaujalo, tak já vám to zjistím,“ dodal v Duelu. Rušit instituce v EU se naopak nechystá paralympijský plavec Jan Povýšil, kandidát hnutí Evropa společně (ESO). Byl by ale pro jednoduší administrativu.

Článek

Povýšil: do Bruselu „na zkušenou“ a mít to na háku

Jan Povýšil zatím s politikou zatím nemá zkušenosti, využít chce ale ty ze sportu. „Já jsem vždycky mířil co nejvýš to šlo. Možná si někdo řekne, že je to trošku drzé, podle mě to drzé není, já si myslím, že i do Bruselu se má chodit na zkušenou,“ říká v Duelu Povýšil.

Voličům chce nabízet kromě hájení jejich zájmů nadhled i novou krev. „Já si myslím, že politice strašně moc chybí mít to trošku na háku. Politici sami sebe berou příliš vážně a někdy to může být na škodu,“ dodal v Duelu.

Zatímco v politice je jméno Jan Povýšil neznámé, mezi sportovci má vítěz pěti paralympijských medailí v plavání renomé. Za hnutí Evropa společně (ESO) kandiduje z druhého místa za Jaromírem Štětinou.

Ten dosud v Bruselu reprezentoval TOP 09 a STAN. Uskupení, které na kandidátce nabízí i jméno bývalého šéfredaktora stanice ČRo Vltava Petra Fischera, má podle Kantar CZ volební potenciál 18,5 procenta.

Povýšil by jako europoslanec chtěl prosazovat lepší podmínky pro handicapované napříč všemi členskými státy.

David: Teď by to mohlo vyjít

Třikrát neúspěšně – dvakrát za ČSSD a jednou za SPD – kandidoval Ivan David do Senátu. Tentokrát si ale věří. „Já se nepokládám za neúspěšného, mám nepochybně zkušenosti, to je důvod, proč mě vedení SPD oslovilo,“ řekl v Duelu David.

„Nasvědčují tomu preference, je to důvod, proč by to mohlo vyjít a že by SPD mohla mít zastoupení více než jednoho svého kandidáta,“ věří lídr SPD pro evropské volby.

Podle dubnového volebního modelu Kantar CZ pro Českou televizi má SPD volební potenciál 9,5 %. A někdejší ministr zdravotnictví v Zemanově vládě stojí přímo v čele kandidátky hnutí SPD, jehož se stal v lednu členem.

Pokud by se dostal do Evropského parlamentu, jeho tématem by byly například dotace pro zemědělce.

Do evropských voleb v tuzemsku kandiduje 39 uskupení. Zhruba deset z nich požaduje vystoupení Česka z EU.

Anketa

Kdo z diskutérů vás více přesvědčil?
Ivan David /SPD/
53,2 %
Jan Povýšil /Evropa společně/
19,9 %
Ani jeden, mám jiného favorita
19 %
K volbám nepůjdu
7,9 %
Celkem hlasovalo 1407 čtenářů.

Odchod z EU?

Zatímco bývalý ministr zdravotnictví a ředitel bohnické léčebny David chce „z EU odejít po anglicku“, druhý vnímá EU a NATO jako garanty bezpečnosti Česka.

Podle Davida EU nedala Velké Británii šanci na důstojný odchod a stejně by na tom byla i Česká republika. „Velké Británii byly předloženy takové podmínky, že jsou nepřijatelné. Česko by mělo ještě horší podmínky. Odejít máme proto, aby nám nebyly dávány takové podmínky,“ říká David.

Povýšil si odchod ČR z EU nedokáže ani představit. „To by byla docela zásadní tragédie na několik desítek let. SPD má v programu ještě i to, že chce zrušit Lisabonskou smlouvu. Tak bych chtěl tady lídrovi SPD říci, že díky Lisabonské smlouvě je možné odejít z EU. Nebýt Lisabonské smlouvy, tak nemáte možnost dobrovolně odejít z EU,“ pustil se do Davida Povýšil.

Reklama

Doporučované