Hlavní obsah

Sporný paragraf umožní policii vpád do soukromí lidí i chodu firem, varují experti

Reportéři Seznamu: Paragraf 7B – Průlom policie do soukromí lidí i chodu firem?Video: Petr Juna

 

Reklama

Mimo zájem širší veřejnosti začal od ledna letošního roku platit nenápadný paragraf 7B trestního řádu, který významně posiluje pravomoci policie. A podle některých právníků se prolamuje lidem a firmám do soukromí. V krajním případě to vše bez souhlasu soudu či státního zástupce.

Článek

Rizika paragrafu 7 trestního řádu vyplývají na povrch až s odstupem času. Naposledy na ně upozornil právník Petr Toman v odborném časopise advokátní komory. Označil jej za podstrčený, což v jeho pojetí znamená, že byl anonymně navržen, a skrytě – bez širší odborné diskuze – prošel legislativním procesem.

„Podstrčeným jsem ten paragraf nazval proto, že celá odborná veřejnost se o něm dozvěděla až víceméně s dvou až tříměsíčním zpozděním, co ten paragraf platí,“ řekl Seznamu Petr Toman.

Podstata paragrafu je jednoduchá. Policie umožňuje, aby lidem a firmám nařídila shromažďovat veškerá data o své komunikaci až po tři měsíce. Tedy nejen e-maily, ale i komunikaci přes WhatsApp, Messenger, Viber, Telegram či Twitter.

„Jakýkoliv zásah do soukromí spočívající ať už v odposlouchávaných telefonních hovorech, nebo získávání obsahu vaší korespondence nebo korespondence e-mailové, je v zásadě vždycky velice zásadním zásahem do základních práv a svobod,“ varuje Toman.

Své o tom ví ve společnosti Wedos, která v Česku poskytuje webhostingové služby. Ta již letos musela – právě na základě tohoto paragrafu – uzavřít jeden web.

„Hned, jak jsme na tu situaci začali upozorňovat, jsme měli první případ, kdy byl paragraf použitý. A podle nás naprosto nesmyslně a neoprávněně,“ popsal pro Seznam zakladatel filmy Wedos Josef Grill.

Firmě přišla v březnu od policie přes datovou schránku žádost o blokaci jedné domény. „V tomto konkrétním případě šlo víceméně o konkurenční boj, který byl řešený prostřednictvím policie. Nám vlastně nezbývalo nic jiného, než doménu zablokovat. A po několika dnech nám policie poslala žádost o vydání dat. To jsme odmítli, že na to podle tohoto paragrafu nemají nárok.“

Kvůli případu firmy Wedos už se věc řešila ve Sněmovně během interpelací. Téma zvedli Piráti.

„Ten paragraf není dobrý a potvrdilo to i Ministerstvo vnitra. My se ho snažíme změnit,“ uvedl pirátský poslanec Ondřej Profant. „Teď jsme ve vyjednávání s vnitrem právě o nové metodice, na kterou čekáme, abychom mohli říct, jestli to napraví anebo ne. Popřípadě, jestli bude nutné měnit zákon.“

Ministerstvo spravedlnosti už před časem uvedlo, že norma podle právníků úřadu rizika nepředstavuje. Stejné stanovisko zastává vláda jako celek. Vnitro ovšem už na jaře přislíbilo, že pro policisty připraví jakýsi manuál, jak a kdy paragraf 7B využívat.

„Metodiku máme v zásadě hotovou a teď už jen ladíme detaily,“ potvrdil Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky úřadu.

Reklama

Doporučované