Hlavní obsah

10 největších hvězd Tour de France 2022

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Tadej Pogačar je znovu hlavním favoritem na vítězství v Tour de France.

Reklama

Vybrali jsme ty největší hvězdy letošní Tour. Jsou mezi nimi nejen favorité na celkové pořadí, ale i další velké postavy, včetně veteránů nebo ambiciózních nováčků.

Článek

V pátek se 176 jezdců rozjede v kodaňské časovce a odstartuje tak Tour de France 2022. Na startu jsou velcí jezdci současnosti i minulosti – tentokrát žádný borec z České republiky. Pojďme si ukázat ta nejzajímavější jména.

1) Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Teprve 23letý Slovinec je považován za obrovského favorita. Tour už dvakrát vyhrál, letos je starší a zkušenější a v první části letošní sezony prokázal vysokou formu. Vyhrál Tirreno–Adriatico, Kolem Emirátů, Strade Bianche, Kolem Slovinska, byl 4. na klasickém monumentu Kolem Flander. Prakticky nemá slabinu, je naprosto komplexní. Výborný vrchař, kvalitní časovkář, je chytrý, umí se pohybovat v pelotonu a tvrdě zaútočit. Absolutně na něj nepůsobí stres. Letos má kolem sebe silnější tým než kdy jindy. Říká se, že ho může porazit snad jen velké vedro. „Pogačar, to je velký cyklistický zázrak,“ řekl webu cylingnews.com skvělý jezdec minulosti Alberto Contador.

Velkým soupeřem mu bude určitě silná stáj Jumbo-Visma. Nad konkurencí INEOS Grenadier už visí trochu otazník. Bývalý vítěz Tour Bradley Wiggins řekl webu cyclingnews.com s nadsázkou, že jedinou šancí jak Slovince překonat, je koupit ho a místo na Tour poslat na Giro. Když se Wigginse zeptali, zda si myslí, že by ho před deseti lety na Tour sám porazil, řekl: „Na to je těžké odpovědět. Když se na to dívám teď a očima závodu před deseti lety, zdá se mi to jako dva oddělené světy. Přirozeně, automaticky bych si myslel, že neexistuje způsob, jak bych ho mohl porazit. Ale možná bych zradil své bývalé já, kdybych to řekl.“

Tadej Pogačar, to je velký cyklistický zázrak.
Alberto Contador

2) Primož Roglič (Jumbo-Visma)

Druhý ze slovinského tandemu, Roglič, se zdá být jasnou dvojkou. Přitom asi jediný muž, který má potenciál porazit Pogačara v přímém souboji. Jeho tým je navíc v současnosti nejsilnějším z celého pelotonu. Roglič už třikrát vyhrál Vueltu, na Tour už byl druhý a čtvrtý, na Giru třetí. Letos vyhrál Paříž–Nice a Criterium Dauphine. Ve 32 letech by měl být na vrcholu sil a zkušeností. Ale Rogliče už jsme viděli, jak se v minulosti zlomil.

Po dlouhém vysokohorském kempu v Sierra Nevadě se vrátil ve skvělé formě na Criterium Dauphine. Jeho stáj Jumbo-Visma byla dominantní a Roglič vždy vypadal, že má vše naprosto pod kontrolou. Ale v samém závěru se do hry vklínil zajímavý znepokojující otazník. Jeho týmový kolega, dánský mladík Jonas Vingegaard, vypadal v některých okamžicích ještě o něco silnější.

Bude pro Rogliče výhoda, že má v týmu tak silnou dvojku, nebo z toho může být napjaté rivalství?

3) Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)

36letý Velšan nevypadal v průběhu první části sezony, že by mohl být želízkem v ohni stáje INEOS Grenadiers. Jeho nedávné vítězství na Tour de Suisse však bylo neuvěřitelné a Geraint ukázal svoji sílu.

Tour už jednou vyhrál, byl také druhý, a to prostě není náhoda. Jestli bude teď konkurenceschopný v kopcích, může být silným soupeřem. Má výbornou časovku, je komplexní a velmi zkušený. „Určitě bude na stupních vítězů,“ řekl o něm Wiggins. Berte to s rezervou, Brit prostě fandí Britovi. Ale v tvrdém boji mezi Pogačarem a stájí Jumbo-Visma může Geraint překvapit.

4) Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Dánský jezdec je definitivně černým koněm Tour. V roce 2021 měl být dvorním domestikem Rogliče. Ten však po několika pádech odstoupil a Vingegaard ho důstojně zastoupil. Dvakrát skončil druhý na vrcholech za pozdějším vítězem Pogačarem a třetí v obou časovkách na cestě k celkovému druhému místu.

Až dosud dojížděl stále druhý. Kromě loňské Tour také na Kolem Baskicka, letos na Tirreno–Adriatico a Dauphine. Na této generálce Tour byl ale chvílemi působivější než Roglič a vyvolal otazníky, kdo bude nakonec v supersilném týmu Jumbo-Visma jedničkou.

5) Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix)

Fenomenální Holanďan, výborný klasikář i sprinter. Dnes asi největší hvězda světového pelotonu. Vyhrál už 7 velkých klasik včetně Flander (dvakrát), etapy na Tour i Giru a na loňské Tour držel žlutý dres lídra závodu od 2. do 7. etapy.

Mathieu nebude bojovat o celkové prvenství. Jezdí však jak démon, dvakrát netaktizuje a nikoho nešetří. Bude bojovat o vítězství ve zvlněných etapách a o zelený bodovací dres. Ale pozor, umí i naskočit do úniku a vyjet větší kopce.

6) Wout van Aert (Jumbo-Visma)

Třetí hvězda v týmu Jumbo-Visma, která ale nepojede na celkové pořadí. Přesto je to jezdec, jenž může držet žlutý dres i několik dní, než přijdou velké hory. Výrazný konkurent Van der Poela.

Je to hlavně klasikář, ale pozor, umí skvěle sprintovat a vyjet i těžké kopce. V 27 letech už vyhrál šest klasik včetně Milán–Sanremo. Na předchozích Tour zvítězil dohromady už v 7 etapách.

Jeho úkolem budou útoky ve sprintech, zvlněných etapách, časovkách a snaha o zisk zeleného bodovacího dresu. Otázkou je, zda v silné stáji Jumbo-Visma bude stmelujícím prvkem, nebo dalším „kohoutem“ na jednom kolbišti, což by mohlo ohrozit i šance Rogliče a Vingegaarda.

7) Chris Froome (Israel Premier Tech)

Absolutní fenomén v pelotonu, od něhož ale už nikdo žádné vítězství nečeká a ono také nejspíš nepřijde. Čtyřikrát vyhrál Tour, jednou Giro a dvakrát Vueltu. Jenže pak přišel osudný pád při rozjíždění na Dauphine 2019. Totálně se dolámal, téměř bojoval o život a málokdo věřil, že se vrátí.

Ale Froome se vrátil. Předloni dojel Vueltu na 98. místě a loni Tour na 133. Letos se však zlepšil a začal se objevovat v popředí pelotonu. Na celkové pořadí to na 95 % nebude, ale například Wiggins soudí, že Froome může překvapit a vyhrát etapu.

8) Fabio Jakobsen (QuickStep-AlphaVinyl)

V 25 letech bude tento Nizozemec zřejmě největším debutantem v pelotonu a nejnebezpečnějším sprinterem. Zřejmě. Víte, jak to chodí se sprintery. Jsou křehké nádoby a nikdy dopředu netušíte, zda se jim bude dařit.

Na Kolem Polska 2020 Fabia ve finiši etapy srazil krajan Dylan Groenewegen. Byl to horor, Fabio vylétl z trati a v cíli málem vykrvácel. Vracel se dlouhé měsíce, ale pak začal skoro zázračně znovu vyhrávat.

Jen letos ovládl klasiky Kuurne–Brussels–Kuurne, Elfstedenronde, získal bodovací dresy na Volta Valenciana, Volta Algarve, Kolem Maďarska a hromadu etapových sprintů včetně druhé etapy na Paříž–Nice. Jinak má za sebou už pět vítězství na Vueltě.

Je to velký favorit na bodovací dres a sprinterské etapy na letošní Tour.

9) Peter Sagan (TotalEnergies)

Asi nejslavnější cyklista současnosti. Trojnásobný mistr světa v silničním závodě, sedminásobný vítěz bodovacího dresu na Tour, 18krát vyhrál etapy na třech Grand Tours.

Jenže je to už přes rok, co nic velkého nevyhrál. Naposledy to byla jedna etapa a bodovací dres na loňském Giru. Od té doby zápolil s nemocemi a s bůhvíčím ještě.

Jaké jsou jeho šance na letošní Tour? Popravdě nikdo netuší. Letos vyhrál jen jednu etapu na Kolem Švýcarska. Přesto Sagan vždy je a bude na Tour ozdobou a zábavným králem sociálních sítí.

10) Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)

Dvojnásobný mistr světa v časovce „Pippo“ Ganna je největším favoritem na vítězství v úvodní časovce Tour v Kodani, a tím i na získání prvního žlutého trikotu. Bude mít ale silnou konkurenci, protože se proti němu postaví Van Aert, Van der Poel, Pogačar, Roglič, Küng, Asgreen a další.

Po úvodním závodu se od 25letého sympaťáka očekává, že bude hrát týmovou roli pro jezdce INEOS na celkové pořadí. Už dříve ukázal, že to umí a dává tomu všechno. Ale velkým favoritem bude i v předposlední etapě závodu, časovce na 40 km.

Kdo se na Tour nedostal?

Kromě českých jezdců to jsou i dvě superhvězdy pelotonu. Brit Mark Cavendish, vítěz 34 etap Tour de France, který se nyní mohl stát s 35 vítězstvími nejslavnějším cyklistou „Staré dámy“. Měl smůlu, ve stáji QuickStep-AlphaVinyl dali přednost sprinterovi Jakobsenovi. Jeho týmový kolega, Francouz Julian Alaphilippe, loňský mistr světa v silničním závodě, se nezvedl z těžkého zranění na Lutch–Bastoň–Lutych. A konečně třetí jezdec té samé stáje, obrovský tahoun Tim Declercq, kterému vystavil stopku covid-19. Ale třeba také Sam Bennett, vítěz zeleného trikotu z roku 2020 a dvou etap, kterého Bora - hansgrohe nezařadila do sestavy. Ani Quinten Hermans z Hirtova týmu Intermarche, čerstvý vítěz z Baloise Belgium Tour nebo druhý na Lutych–Bastoň–Lutych. Nebo Simon Yates z BikeExchange Jayco kvůli zranění kolene.

Reklama

Doporučované