Hlavní obsah

Bez Štybara. Dva veteráni a dva mladíci se pokusí prorazit v pelotonu

Foto: Getty Images, Getty Images

Elitní čeští cyklisté se budou muset v roce 2024 už obejít bez Zdeňka Štybara.

Reklama

Česká silniční cyklistika vstupuje s pouhými čtyřmi jezdci v top stájích do těžkého období. Nikdo z nich v roce 2023 opravdu nezářil. Teď budou chtít ukázat, že mají v nejvyšším patře světového pelotonu své pevné místo.

Článek

Dva veteráni ve stáji Soudal QuickStep Josef Černý (30 let) a Jiří Hirt (32 let). A dva mladíčkové – Mathias Vacek (21 let) v týmu Lidl Trek a Pavel Bitnner (21 let) v DSM Firmenich PostNL budou v následujícím roce třímat český prapor špičkové silniční cyklistiky.

Loni jich ještě bylo pět. Slavnému Zdeňku Štybarovi však Jayco Alula neprodloužila po zdravotních problémech smlouvu, a tak má Česko po dlouhé době nejslabší sestavu. A ta to nebude mít vůbec snadné.

Stačí projet statistiky. V první dvoustovce žebříčku UCI není letos z Čechů nikdo. První (262.) je Adam Ťoupalík, člen kontinentálního týmu Elkov Kasper. Mathias Vacek je až ve čtvrté stovce, Pavel Bittner v šesté. Vynikající český vrchař Jan Hirt se po nešťastném Giru, kdy spolu s dalšími odstoupil kvůli covidu, nevešel ani do první tisícovky.

Loni touto dobou to byla jiná písnička. Hirt byl 78., vyhrál Tour of Oman, etapu Gira, v další etapě skončil druhý a celkově dojel Giro na fantastickém 6. místě. Mathias Vacek byl 182. a v první 500 bylo hned 13 českých cyklistů.

V roce 2024 půjde českým jezdcům o hodně. Jan Hirt s Josefem Černým budou muset bezpodmínečně ukázat, že jsou ve slavné „Vlčí smečce“ pracovitými tahouny. Skončí jim kontrakty a belgický šéf Patrick Lefevere nikdy nerozdává almužny. Takhle u něj skončil po mnoha letech Štybar.

Bude to extrémně náročný rok pro oba, ale možná ještě více pro Hirta. Pokud hlavní hvězda stáje Remco Evenepoel pojede Tour a Hirt bude vybrán jako doprovod (což je velmi pravděpodobné), nebude to pro českého jezdce ideální varianta. Tour, jak sám říká, totiž moc nemusí. Je vlastně specialistou na Giro.

Navíc Soudal QuickStep koupil jako hlavní vrchařskou podporu pro Evenepoela španělské eso Mikela Landu. Hirt se prostě bude muset v ostré konkurenci ukázat.

Josef Černý by „Starou dámu“ možná snesl víc, je to univerzální cyklista, který letos vyhrál etapu na Tour de Romandie, což je jeden z největších úspěchů jeho kariéry. I on ale bude muset tvrdě bojovat o její pokračování.

Mladíci v akci

Mladíci Mathias Vacek a Pavel Bittner budou v trochu jiných pozicích. Letos je jejich stáje protáhly peklem prvního ročníku nejvyššího patra profi pelotonu. Dostali extrémně zabrat, ale nikdo od nich nečekal úchvatné výkony. Sezona 2024 bude trochu jiná. Teď už by měli ukázat něco víc, dostanou náročnější úkoly.

Mladému Vackovi by navíc mohla svědčit klasikářská olympijská trať kolem Paříže. Bude určitě usilovat o to, aby se na olympiádu dobrými výkony nominoval a tam pak uspěl.

Kdo ještě může uspět? Například bratr Mathiase, Karel Vacek (23 let) z druhodivizní stáje Team Corratec. Navzdory druhému místu v etapě Gira bohužel nedostal vysněnou nabídku od prvodivizní stáje Lidl Trek k bratrovi. Bude muset strávit další rok v italském týmu a doufat, že znovu dostanou divokou kartu k účasti na Giru 24, kde by se mohl pořádně ukázat.

A pak už musíme čekat jen na překvapení. Z pozadí budou chtít určitě zaútočit mladíci Matyáš Kopecký, Tomáš Jakoubek nebo Filip Řeha.

Reklama

Doporučované