Hlavní obsah

Fenomén jménem esport. Kdy vznikl a jaké jsou nejpopulárnější hry

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Esportový turnaj ve hře Counter-Strike: Global Offensive. Ilustrační foto.

Reklama

Esport je fenoménem, který do jisté míry budí emoce. Co to je, kdy vznikl a jaké hry jsou nejpopulárnější?

Článek

Velké arény a tisíce lidí, další miliony doma u obrazovek – i to je esport. Sledovaností a výší výher na turnajích dohání nebo dokonce už předehnal některé „klasické“ sporty.

Co v článku naleznete

  • Co je esport
  • Historie esportu - kdy vznikl
  • Jaké jsou nejpopulárnější hry
  • Dá se esportem vydělat?
  • Esport jako olympijský sport?
  • Kde sledovat esport

Co je esport

Esport je zkratkou pro elektronický sport, setkat se můžete i s názvy, jako je e-sport, progaming či jen gaming. Doporučeným tvarem zkratky je podle České asociace esportu „esport“.

Esportem se rozumí organizované kompetitivní hraní jednotlivých hráčů nebo týmů v počítačových hrách. Ti hrají na počítači (PC), konzoli (například Playstation či Xbox) nebo mobilu. Tyto soutěže mají jasně daná pravidla, účastní se jich jak amatéři, tak profesionálové.

Kompetitivní hraní počítačových je bezpochyby v současnosti obrovských fenoménem lákajícím miliony lidí po celém světě. Růstu pomohla také celosvětová pandemie covidu-19. Ačkoliv se může zdát, že esport není příliš fyzicky náročný, prověří na druhé straně jiné dovednosti – reflexy, kritické myšlení nebo řešení problémů pod tlakem. U hráčů navíc podle studií dosahuje tepová frekvence až na hodnotu 180, podobnou, jakou mají například běžci maratonu. Esportové týmy proto mají také profesionální trenéry, kteří hráčům pomáhají rozvíjet fyzické dovednosti.

Česká asociace esportu

V České republice zaštiťuje esportové týmy a hráče Česká asociace esportu. Zastupuje zájmy českého esportu vůči veřejným institucím, médiím, sportovním organizacím a mezinárodním asociacím. Zároveň se stará o osvětovou činnost, propagaci a organizaci soutěží v ČR.

Historie esportu – kdy vznikl

Historie esportu sahá až do 80. let, přesněji do roku 1972, a to sice na Stanfordskou univerzitu. Tam se v říjnu uskutečnil turnaj ve hře Spacewar a vítěz si odnesl roční předplatné časopisu Rolling Stone. První větší turnaj se konal v roce 1980 v americkém městě New York ve hře Space Invaders. Pořádala ho společnost Atari, která hru vytvořila, a zúčastnilo se ho přes deset tisíc hráčů.

Určitým zlomem pro esport bylo takzvané highscore (nejvyšší dosažené skóre v dané hře), které se začalo ve videohrách objevovat v 80. letech. Hráči tak mezi sebou soupeřili „na dálku“ a snažili se navzájem překonat. Toto soupeření se dostávalo i na televizní obrazovky, což sloužilo jako motivace pro hráče být ten nejlepší.

Rozmachu internetu, který přišel v 90. letech minulého století, využily i videohry. Hráči se mohli propojit právě přes internet a mohly tak vzniknout první multiplayerové (pro více hráčů, pozn. red.) videohry, jak je známe dnes a tím i první esportové eventy.

IEM v polských Katovicích 2022

Podívejte se na nejlepší momenty Intel Extreme Masters (IEM) v polských Katovicích z roku 2022 ve hře Counter-Strike.

Jaké jsou nejpopulárnější hry

Mezi nejpopulárnější esportové hry patří například Counter-Strike: Global Offensive, týmová střílečka, kde proti sobě stojí protiteroristická jednotka a teroristé. Další populární týmovou hrou je League of Legends či Valorant inspirovaný právě hrou Counter-Strike. Oblíbené jsou i další hry, kterými jsou například Overwatch, Dota 2 nebo virtuální karetní hra Hearthstone.

Velké divácké, hráčské, i sázkové oblibě se těší tzv. Cybersporty. Mezi ty nejpopulárnější patří simulátor fotbalu (FIFA), hokeje (NHL) nebo basketbalu (NBA2K). Zápasy jsou často doprovázeny profesionálním komentářem a často je těžké rozeznat, co je opravdový zápas a co je videohra.

  • Counter-Strike: Global Offensive - Týmová střílečka, souboj protiteroristické jednotky s teroristy.
  • League of Legends (LoL) - Týmová hra, kde se týmy snaží ubránit svou část herního pole v mystickém světě.
  • Valorant - Hra z blízké budoucnosti, inpirovaná hrou Counter-Strike.
  • Overwatch - Týmová střílečka, kde každý z týmu zastává specifickou roli.
  • Hearthstone - Virtuální karetní hra.
  • StarCraft 2 - Strategická sci-fi hra.
  • Player Unknown's Battleground (PUBG) - Bojová hra z kategorie battle royale. Vyhrává ten, kdo zůstane poslední naživu.
  • Fortnite - Battle royale hra stejně jako PUBG.
  • World of Warcraft (WoW) - Fantasy hra, kde proti sobě bojují obři, monstra a lidé.
  • Dota 2 - Souboj týmu, úkolem je zničit protivníkovu ústřední budovu.
  • Rocket League - Fotbalový simulátor, kde se hraje s auty s raketovými motory.
  • FIFA - Fotbalový simulátor.
  • NHL - Hokejový simulátor.
  • NBA2K - Basketbalový simulátor.

Dá se esportem vydělat?

I v esportu, jako v každém jiném sportu, nalezneme dělení podle statusu hráče – amatér a profesionál. V případě profesionálního hráče platí, že má podepsanou smlouvu v konkrétním klubu či organizaci, kterou reprezentuje a dostává pravidelnou odměnu. Klub či organizace svému hráči poskytuje veškerý komfort, včetně tréninků zaměřených na strategii, týmovou komunikaci, rychlost i přesnost, tedy aspekty, které jsou pro dobrého esport hráče důležité.

V České republice se počet profesionálních esport hráčů, pro které je to hlavní zdroj obživy, pohybuje v řádu menších desítek, v porovnání se světem se jedná o velmi malé procento. Počet se postupně zvyšuje s růstem obliby tohoto sportu.

Esport jako olympijský sport?

Už nějakou dobu se spekuluje o zařazení esportu na olympijské hry. Esport se těší velké popularitě mezi mladými, kteří na druhé straně pomalu ztrácí zájem o tradiční olympijské hry. Mezinárodní olympijský výbor ale odmítá ve svém programu oblíbené „střílečky“ typu Counter-Strike, ten zrovna patří mezi tu vůbec nejpopulárnější hru.

Jako jeden z kroků cesty esportu na olympiádu můžeme brát i to, že Mezinárodní olympijský výbor potvrdil tzv. Olympic Esports Week. Proběhne 22. až 25. června 2023 v Singapuru. Na akci budou probíhat i vzdělávací akce, diskuze či výstava nejnovějších technologií. Podobná akce se uskutečnila už v roce 2022, kvůli pandemii covidu-19 se ale uskutečnila pouze on-line, přesto se jí zúčastnilo 250 tisíc účastníků z více než 100 zemí. Soutěžilo se v simulátorech baseballu, cyklistiky nebo veslování.

Kde sledovat esport

Asi nejznámější platformou na sledování je Twitch.tv, streamovací platforma, která divákům nabízí živá vysílání českých i světových esportových turnajů i s komentářem. Často jsou živá vysílání puštěna i na videplatformě YouTube.com/gaming.

Reklama

Související témata:

Doporučované