Hlavní obsah

Fotbalista připomněl oběti Hamásu. Zatkla ho policie a dostal vyhazov

Foto: Profimedia.cz

Izraelský fotbalista Sagiv Jehezkel a jeho gesto po vstřelení gólu v zápase s Trabzonsporem. Na obvazu má nápis připomínající 100 dní od teroristického útoku na Izrael.

Reklama

Turecká policie vzala do vazby izraelského fotbalistu Sagiva Jehezkela za „podněcování k nenávisti a nepřátelství“. Provinil se tím, že připomněl unesené oběti palestinského Hamásu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O nedělním zápase turecké fotbalové Süper Lig mezi Antalyasporem a Trabzonsporem se bude ještě dlouho mluvit – a o fotbale to nebude. Když totiž v 68. minutě vyrovnal izraelský hráč Antalyasporu Sagiv Jehezkel na 1:1, ukázal publiku prstem na obvaz na své ruce. Na zápěstí měl anglicky napsáno 100 dní, židovskou hvězdu a datum 7. října, tedy datum teroristického útoku hnutí Hamás proti Izraeli.

„Rozhodl jsem se vzdát poctu rukojmím v Gaze. Bylo pro mě důležité zdůraznit, že jsou v zajetí 100 dní. Neměl jsem v úmyslu provokovat nebo vyjadřovat nějaký postoj k této záležitosti. Chápu, že je to v Turecku citlivé; byla to čistě pocta,“ řekl izraelský hráč svým zaměstnavatelům.

Zdůraznil přitom, že se po celou dobu války v Gaze k politice nevyjadřoval. Když měla při zápase v Gaziantepu proběhnout ceremonie k uctění palestinských obětí v Gaze, domluvil se Jehezkel s klubem a na zápas neodcestoval.

„Nebylo to zamýšleno jako provokace, právě naopak. Jde o empatii k zajatcům, kteří tam byli tolik dní,“ vysvětlil hráč svou motivaci pro server Ynetnews.

Turecké úřady i Jehezkelův klub ale celou záležitost vidí jinak. Klub vydal okamžitě prohlášení, že hráč „porušil hodnoty naší země“, a vyřadil ho z týmu. Jeho gesto ostře odsoudila i turecká fotbalová federace.

„Odsuzujeme nepřijatelné chování Sagiva Jehezkela. Jeho suspendace je přiměřená… Veřejnost by neměla pochybovat o tom, že budou přijata nezbytná opatření proti osobám odpovědným za tento čin, který uráží lidskou důstojnost a svědomí turecké společnosti,“ píše se v jejím prohlášení citovaném serverem Al-Monitor.

Horší pro fotbalistu je, že proti němu zakročila i turecká justice. „Státní zastupitelství v Antalyi zahájilo soudní vyšetřování proti izraelskému fotbalistovi Sagivu Jehezkelovi za veřejné podněcování k nenávisti kvůli jeho nenávistným oslavám masakru spáchaného Izraelem v Gaze,“ napsal turecký ministr spravedlnosti Yilmaz Tunç v příspěvku na sociální síti X.

Záležitostí se tak už začala zabývat izraelská diplomacie, která fotbalistovi poradila, aby se držel zpátky. Izraelci poslali do Antalye letadlo s diplomaty, aby zařídili jeho propuštění. K tomu také v pondělí došlo – fotbalista u výslechu řekl, že nepodporuje válku a že svým gestem chtěl upozornit na nutnost jejího ukončení. Turecké úřady také rozhodly o vyhoštění Jehezkela ze země.

Není zatím jasné, jaký bude mít tato kauza dopad na další izraelské sportovce v Turecku – například v Antalyasporu hrají izraelští fotbalisté hned dva.

Izrael páchá genocidu, tvrdí Jihoafričané

Přečtěte si o procesu, který probíhá s Izraelem u Mezinárodního trestního soudu v Haagu:

Turecko má sice s Izraelem standardní diplomatické vztahy, při současném trestním řízení u Mezinárodního trestního soudu v Haagu, kde Jihoafrická republika obviňuje Izrael z genocidy páchané na civilistech v Gaze, ale Turci Jihoafričanům pomáhají.

Od zahájení izraelské odvetné ofenzivy proti teroristickému hnutí Hamás zahynulo v Gaze už přes 23 tisíc lidí, většina z toho civilistů a asi třetina počtu jsou děti, jak uvádí tamní úřady kontrolované Hamásem.

Kvůli svému postoji k válce už přišel o práci alžírský fotbalista francouzského OGC Nice Youcef Atal, který dostal podmínku za antisemitské výroky na sociálních sítích a osmiměsíční stopku ve francouzské lize. Atal později své příspěvky smazal a omluvil se.

Z izraelský politiků se zatím k aféře v Turecku vyslovil jen bývalý premiér Naftali Bennett. „Rozpoutalo se peklo: Byl odsouzen národním fotbalovým svazem, jeho tým oznámil, že byl suspendován, pak řekli, že bude vyhozen. A aby toho nebylo málo, turecká policie ho zatkla (!) a vyslýchá. Ano, za toto jednoduché gesto. Toto je Turecko 2024. Styďte se, turecká vládo,“ vzkázal na síti X.

Reklama

Doporučované