Hlavní obsah

Brankář dochytal s roztrženou ledvinou. Časy, kdy fotbal byl hodně krutý

Foto: ČTK / imago sportfotodienst

Ilustrační foto.

Reklama

Zní to jako nepochopitelná absurdita, že se mnoho let ve fotbale nesmělo střídat, ani v případě zranění, které dokonce ohrožovalo život. Prvním, kdo se pokusil tento nesmysl oficiálně prolomit, byla československá liga.

Článek

Fotbal míval krutá pravidla.

Koronavirová pandemie přinesla jednu revoluční změnu. V soutěžních zápasech – od pralesní ligy až po mistrovství světa – se smí nyní střídat až pět hráčů. V případě prodloužení dokonce šest.

Byly ale doby, kdy se vůbec střídat nesmělo, přestože byl některý z hráčů viditelně zdravotně nezpůsobilý pokračovat v utkání. A někdy šlo i o život.

Československý fotbal byl první, kdo se pokusil – byť dočasně – tuto absurditu změnit.

Chytal s natrženou ledvinou

Probíhá druhé kolo nejvyšší československé ligy ročníku 1950 – tehdy se hrálo ovšem systémem jaro-podzim. Slavia Praha (tehdy ovšem dle komunistického příkazu pod názvem Dynamo) jede do Plzně, kde se na ni chystá nebezpečný soupeř, místní SK, který s nynějším českým mistrem Viktorií nemá nic společného. Bývaly doby, kdy západočeská metropole měla dva schopné prvoligové zástupce.

V brance hostí stojí nová posila z ATK Praha (nyní Dukla), budoucí reprezentant Alois Jonák. Při útočné akci domácích se vrhá odvážně pod nohy protivníka, plzeňské křídlo Miroslav Engelmaier však souboj dohrává a hrubě do gólmana zajede.

Jonák je zraněný, střídat se však nesmí, utkání dochytá, porážce 1:3 ovšem nezabrání. Následné lékařské vyšetření odhaluje děsivou zvěst – natržená ledvina. A s tímto život ohrožujícím zraněním slávistický brankář dochytal.

Léčba si vyžaduje několik měsíců, naštěstí bez závažných následků, Jonák se nakonec dočká tří reprezentačních startů.

„Všichni však byli tímto případem otřesení a rozběhla se široká diskuze, zda by se při zranění hráče nemohlo střídat,“ vzpomíná historik Miloslav Jenšík.

Odvážný experiment

Názor rozumu je vyslyšen. Od 1. září 1950 platí v československých soutěžích ustanovení, že se může při zranění střídat brankář a jeden hráč v poli. „Samozřejmě se to dalo zneužít i pro taktické záměry, a tak se i stávalo,“ připouští Jenšík. „Ale před tím se v novinách objevovala kritika, jak je nedůstojné, když se zraněný hráč potuluje někde na křídle, aby aspoň svou přítomností soupeři škodil,“ prozrazuje, že se toto téma probíralo déle.

V Československu se střídat smí, ve světě ještě dlouho ne, International Board a FIFA, tedy orgány způsobilé měnit pravidla, to nepovažují za nutné. Příběh, jak se v prvním duelu proti Československu v základní skupině na mistrovství světa 1962 v Chile zranila brazilská hvězda Pelé a postávala u postranní čáry, vešel do dějin. Povolení střídat přichází až na světovém šampionátu 1970 v Mexiku, kde v řídkém vzduchu ve vysokých nadmořských výškách se organismus daleko dříve vyčerpává.

Československo je tedy výjimkou, ale jelikož FIFA, která je nadřízená veškerému fotbalovém dění, se k této vymoženosti nepřidává, zaleklo se ústředí vlastní odvahy a povolení střídat vydrží jen několik let. Pak se vrací do souladu s mezinárodními pravidly.

Poškozené zápasy

Nemožnost střídat zraněného hráče poškodila mnoho důležitých duelů i na nejvyšší úrovni. Hned v zahajovacím utkání šampionátu Francie v. Mexiko (4:1) se ve 24. minutě zranil brankář evropského týmu Alex Thépot a musel ho zastoupit obránce Augustin Chantrel.

Na mistrovství světa 1938 ve Francii čtvrtfinálový zápas s Brazílií dochytával československý brankář František Plánička se zlomenou rukou, zranění si přivodil po střetu s útočníkem Peraciem. Myšlenka, že by opustil tým, ho ani nenapadla.

Velké pobouření vzedmulo finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1965 mezi Interem Milán a Benfikou Lisabon, kdy v 58. minutě odstoupil pro zranění brankář Lisabonu Costa Pereira, vystřídal ho střední obránce portugalského týmu Germano a poslední půlhodinu musela Benfica hrát v deseti. Nakonec prohrála 0:1.

Šlo o velice choulostivé situace, neboť se týkaly brankářů.

Zdravotní potíže hráčů v poli se neřešily, stačí znovu připomenout gentlemanské gesto Josefa Masopusta, který neatakoval statujícího Pelého při utkání Brazílie a Československa v základní skupině mistrovství věta 1992 v Chile.

Jak se měnila pravidla o střídání

  • 1965 - Internacional Board vydává povolení střídat jednoho hráče v případě zranění. V italské lize jde striktně pouze o brankáře, v anglické nejvyšší soutěži jakýkoli hráč, nutnost posuzuje ovšem rozhodčí.
  • 1970 - Na mistrovství světa v Mexiku povoleno střídat dva hráče, pravidlo vešlo celosvětově v platnost
  • 1994 - Povolen třetí hráč v případě, že jde o náhradního brankáře. Využíváno rovněž při vyloučení brankáře
  • 1995 - Povoleni tři hráči bez rozdílu
  • 2019 - V období covidových opatření dočasně povoleno pět hráčů
  • 2022 - Ustanovení možnosti střídat pět hráčů vešlo všeobecně v platnost, ovšem jen při třech příležitostech mimo poločasovou přestávku, v případě prodloužení šest

Neblahé důsledky mělo pro Francii na mistrovství světa 1958 ve Švédsku zranění kapitána stopera Roberta Jonqueta. Nápory jihoamerických kouzelníků neměl ve středu obrany kdo zastavovat, mladičký Pelé se prosadil třikrát a přispěl k výhře 5:2.

Na mistrovství světa 1966 v Anglii podlehla Itálie ve skupině KLDR. Ve 35. minutě si klíčový záložník týmu Giacomo Bulgarelli poranil koleno. Nemohl být nahrazen a squadra azzurra o pár minut později inkasovala rozhodující gól a navíc zápas dokončila v deseti.

Nelegální akce

V almanachu skotského fotbalu lze objevit zmínku, že ke střídání hráče došlo ve skotské nejvyšší soutěži v utkání Glasgow Rangers a Partick Thistle už v roce 1917, šlo ovšem o spontánní akci mimo pravidla, což v době probíhající Velké války nikdo neřešil.

Podobný případ se stal dokonce na mezistátní scéně v roce 1940. V utkání Palestiny, což byl výběr území svěřeného Společností národů pod britský mandát (předchůdce Izraele) a Libanonu zraněného v týmu domácích Zvi Fuchse nahradil v poločase Lonia Dvorin. Šlo ovšem o proklamativní střetnutí, kdy se na striktní dodržování pravidel nehledělo.

K vážnějšímu ohnutí pravidel došlo 11. října 1953 během kvalifikačního zápasu o postup na mistrovství světa 1954 ve Švýcarsku mezi Spolkovou republikou Německo a Sárskem ve Stuttgartu. Ve 38. minutě se v týmu domácích zranil Horst Eckel, byl nahrazen Richardem Gottingerem. Zajímavostí je, že v 65. minutě pro zdravotní potíže nemohl pokračovat záložník hostí Karl Berg a Sársko dohrávalo v deseti.

Vysvětlením i obhajobou bylo, že se na vystřídání hráčů dohodli oba trenéři. Na německé lavičce seděl kouč mistrů světa 1954 Sepp Herberger, na sárské Helmut Schön, jenž dovedl Spolkovou republiku Německo k druhému titulu světového šampiona v roce 1974…

Reklama

Doporučované