Hlavní obsah

Drnovice z Premier League. Co čeká Vydru poté, co padl kouč Burnley

Foto: Profimedia.cz

Český reprezentační útočník Matěj Vydra v dresu Burnley.

Reklama

Spojení fotbalového trpaslíka z Burnley a charismatického trenéra Seana Dyche se zdálo být nesmrtelné. Po necelé dekádě mu ale přeťal vaz zoufalý pokus o záchranu klubu v Premier League. Co čeká Burnley a Matěje Vydru?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sean Dyche přebíral Burnley v říjnu 2012. V té době se jednalo o průměrný druholigový celek. Během následujících let dokázal charismatický Dyche „své“ Burnley etablovat na scéně Premier League, ve které se drží nepřetržitě od léta roku 2016. Jenže letos je to s Burnley více než nahnuté. Sedm kol před koncem hrozí pád o patro níž. Ten se jeví jako nevyhnutelný. Vedení se pod vlivem panické hrůzy nečekaně zbavilo trenéra, který klubu vštípil herní tvář a „tvrďácký“ charakter. Trenéra, bez něhož by se Burnley v Premier League možná nikdy neusadilo a jehož osobitý styl fanoušci jen tak nezapomenou.

Trpaslík mezi obry

Už jen samotný fakt, že se Burnley účastní Premier League během šesté sezóny v řadě by měl stačit na solidní obhajobu fenomenální práce Seana Dyche. Je až skoro zázračné, že se v moderní éře Premier League zuby nehty drží takový trpaslík s pravidelně nejmenším rozpočtem, který sídlí ve zhruba osmdesátitisícovém městě. Pro představu, městečko Burnley ležící nedaleko Manchesteru by mohlo celou svou populaci nahnat do londýnského Wembley a stejně by zbyly tisíce volných míst.

Čistě na základě počtu obyvatel Burnley nepatří ani mezi stovku největších britských měst. Domácí stadion The Clarets pojme něco málo přes 21 tisíc diváků a je tedy jen o trochu prostornější než vršovický Eden nebo Letná. The Clarets ale nejsou jen jakousi upejpavou popelkou, která rok co rok paběrkuje mezi velikány. V nejsledovanější lize světa si připsali i několik významných úspěchů, jejichž velikost fanoušci naplno ocení zřejmě až s tokem dalších let.

Burnley za „Dycheovské“ éry dosáhlo na mnohé historické milníky, to když například dokázalo poprvé od roku 1962 dobýt Old Trafford, svatostánek Manchesteru United. The Clarets dokázali přelstít i Liverpool na jeho slavném Anfieldu, což se jim podařilo poprvé od roku 1974. Burnley se díky sedmému místu v sezoně 2017/2018 kvalifikovalo i do předkol Evropské ligy, a ocitlo se tak v evropských pohárech po dlouhých 51 letech.

Vydra měl hrát

Náhlé vyhození Dyche, který se coby nejdéle sloužící trenér v lize těšil solidní oblibě, překvapilo nejen fanoušky a samotné hráče, ale také mnohé experty. Takový Gary Lineker glosoval vyhazov Dyche jako vyloženě „podělaný krok“. Dyche proslulý svým chraplavým hlasem, projevem rozeného lídra a mimořádnou schopností pracovat se sportovním a finančním handicapem si podle mnohých nezasloužil takový odchod.

Ruku na srdce, Burnley se v aktuálním ročníku absolutně nedaří. Důkazem budiž pouhé 4 výhry na ligovém kontě, což je vůbec nejméně ze všech 92 anglických profesionálních klubů – od Premier League až po League Two, čtvrtou nejvyšší ligu. Covidový chaos, který trápil celou Premier League si vybral na Burnley vysokou daň. The Clarets náležitě doplatili na časté odklady kvůli opatřením a odehráli pouhé tři zápasy mezi 12. prosincem a 23. lednem. V tomto období si na chvostu nashromáždili vedle zápasového manka i solidní bodový deficit.

Podle britských médií stálo za pádem Dyche i narůstající napětí v kabině, jejíž podporu postupně ztrácel. Podle serveru The Athletic došlo k neshodám v otázce, jestli by měl nastupovat v základní sestavě Matěj Vydra. Český útočník měl mít silnou podporu kabiny, ale Dyche v průběhu ročníku převážně preferoval jeho konkurenty. Ne, že by zrovna Vydrovo místo v sestavě bylo jakýmsi rozhodujícím faktorem, ale jako střípek příkladu poslouží dokonale.

Není tajemstvím, že mezi Dychem a vedením v posledním roce docházelo k častým sporům i při otázce skládání mužstva a preferovaných posil. Dyche si přál příchody zkušenějších hráčů, kteří by dokonale zapadli do jeho systému, jemuž se díky tradičnímu ostrovnímu pojetí přezdívalo „Dycheball“.

Když padák nestačí

V létě vyprší smlouvy 10 hráčům. Mezi ně patří i zmiňovaný Vydra, který v květnu oslaví třicátiny. Poté, co zářil ve Watfordu a Derby County v anglické Championship, se mu angažmá v Burnley příliš nevydařilo. Ve čtyřech sezonách nasbíral 79 startů a připsal si 7 branek a 7 asistencí. Pro srovnání – ve své poslední sezoně v Derby (2017/2018) nasázel ve 42 zápasech 21 branek a přihodil 4 asistence.

Zřejmě víc než budoucí složení kádru aktuálně trápí vedení Burnley ekonomická otázka. Pokud by klub sestoupil, nejrůznější predikce předpovídají, že se Burnley nevyhnutelně namočí do jisté dluhové spirály. A to i přes mastný finanční padák, jímž jsou sestupující kluby z Premier League obdařeny, aby svůj sportovní a ekonomický úpadek přežily ve zdraví. Pro existenci Burnley představuje zdaleka největší riziko vidina ztráty příjmů z vysílacích práv. Na základě zpráv z klubového účetnictví tvořily takové výnosy celkem 85 procent veškerých příjmů za rok 2020. A to by byl pouhý začátek.

Matěje Vydru a spol. trenérsky převzal dosavadní kouč klubové rezervy Michael Jackson, ředitel akademie Paul Jenkins a dlouholetý kapitán Ben Mee. Burnley ve čtvrtek hostili Southampton. Následuje domácí konfrontace proti Wolves, venkovní klíčový zápas s Watfordem, domácí utkání s Aston Villou, výjezd na Tottenham a Aston Villu a v posledním kole Burnley hostí Newcastle.

Dyche je podle statistik i většinového mínění fanoušků tím nejschopnějším mužem, který by mohl Burnley vrátit zpět mezi elitu. Jenže v moderním fotbale, kde panuje nepředstavitelný tlak na okamžité výsledky, je mnohdy složité zachovat chladnou hlavu a stoicky ustát krizi v jejím zárodku. Burnley si bude muset poradit bez muže, který klubu za necelou dekádu důkladně vštípil novou identitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované